Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje, bila je tema današnjeg sastanka Parlamenta privrednika, održanog u Regionalnoj privredoj komori Južnobačkog okruga, a okviru realizacije druge faze programa “Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana”. 18-09-18-1

Prisutne privrednike i predavače u uvodnom delu sastanka pozdravio je u predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, istakavši da je Novi Sad, pored grada kulture, mladosti i sporta i grad privrede.

–  Novi Sad ima više od 27.000 hiljada privrednih subjekata, što čini osam odsto svih registrovanih subjekata u Republici Srbiji. Naš grad je od 2016. godine nosilac sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju BFC SEE – Business Friendly Environment, South East Europe, koji je u regionu Zapadnog Balkana podržan od strane nemačke organizacije GIZ. Za poslednjih pet godina broj nezaposlenih je smanjen za više od 13.000, pa je stopa nezaposlenosti smanjena sa 18 procenata 2013. godine, na ispod 11 odsto 2017. godine, a grad godišnje za podršku novom zapošljavanju izdvaja oko milion eura – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.18-09-12-2

On je dodao da su današnje teme “više nego interesantne za preduzetnike”.

– Siguran sam da su ovakvi događaji u funkciji povećanja vitalnosti naše privrede. Zato se u ime grada zahvaljujem Privrednoj komori Srbije što je odabrala Novi Sad za start ovih aktivnosti – zaključio je Jelušić.

Današnja predavanja organizuje Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom pravde, Međunarodnom finansijskom korporacijom – članicom Grupe Svetske banke i uz podršku Vlade Švajcarske. Direktorka Regionalne privredne komore Novi Sad Olivera Simović istakla je da je cilj programa cilj programa smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti, što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja.

– Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, pravovremeno reagovanje na zahteve tržišta, izbegavanje krize, ozdravljenje i restrukturiranje poslovanja i rešavanje problema korišćenjem raspoloživih instrumenata na koje program ukazuje – objasnila je Simović.18-09-18-3

Sudija Privrednog suda u Novom Sadu Vladislav Kurtek precizirao je da ovaj sud ima 3.700 predmeta u parničnom, izvršnom, stečajnom i postupku reorganizacije.

– U svim tim postupcima postoji mogućnost za rešavanje spornih pitanja putem posredovanja, odnosno putem medijacije. Oko 20 odsto sporova završava na taj način. Podržavamo ovakve aktivnosti, jer svako ima motivaciju da reši spor kraće, brže i svakako jeftinije – kazao je Kurtek.

Tokom sastanka privrednicima su održana predavanja na temu kako odžati vitalnost kompanija, potom o sprazumnom finansijskom restrukturiranju i medijaciji kao načinu rešavanja problema u poslovanju, te stečajni postupak u funkciji konsolidacije i nastavka održivog poslovanja.