Novosadski maraton, 26. po redu, održaće se u nedelju, 14. oktobra, a start trke zakazan je za 10 časova na Trgu slobode, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održane povodom predstojećeg maratona u Novom Sadu. Kako je predsednik Skupštine Grada Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora Novosadskog maratona Zdravko Jelušić istakao, Novosadski maraton je upisan u mape svetskih maratonski trka. 10-10-18-4

– Pored toga što je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019. godine i Evropska prestonica kulture 2021. godine, naš grad je prepoznat i kao prestonica maratona, ne samo u Srbiji nego i u regionu – kazao je Jelušić, dodajući da tome u prilog ide činjenica da se maraton, ali i polumaraton, održavaju u našem gradu duže od četvrt veka.

Predsednik gradske Skupštine zahvalio se svima koji su učestovali u organizaciji ovogodišnjeg maratona, a to su pored mnogobrojnih gradskih preduzeća i ustanova, Vojska Srbije, policija, Crveni krst i druge institucije. On je apelovao na vozače da u nedelju, tokom održavanja maratona, budu strpljiviji i pažljiviji zbog zatvaranja pojedinih saobraćajnica koje koriste maratonci, istovremeno pozvavši Novosađane i Novosađanke da učestvuju u nekoj od trka predstojeće sportske manifestacije, ali i da podrže trkače i trkačice. 10-10-18-5

Predsednik Izvršnog odbora Novosadskog maratona Milan Dolga precizirao je da se do sada prijavilo oko hiljadu takmičara, ali i da na taj broj treba dodati đake osnovnih i srednjih škola, koji tradicionalno učestvuju u propratnim trkama Novosadskog maratona.

– Zahvaljujem na podršci koju nam Grad Novi Sad pruža, gradskim preduzećima i komunalnim službama, kao i ostalim ustanovama i institucijama – kazao je Dolga.

On je istakao da će u glavnoj, maratonskoj trci učestvovati sportisti, a pozvao je rekreativce da se oprobaju u nekoj od pratećih trka. Kako je objasnio, staza maratona se zatvara u 15 časova.

Pored maratona od 42,195 kilometra, održaće se i propratne trke: diplomatski marton, štafetni marton (od 3 do 10 izmena), trka na 33,815 km, trka na 25,435 km, rekrativno trčanje na 10,548 km, trke za osnovce i srednjoškolce na 1000 metara, 800 metara, 400 metara, tradicionalna puzeća trka beba na 4,195 metra, kao i trka kornjača, koja je i zaštitni znak maratona. 10-10-18-6

Trasa Novosadskog maratona kreće od Trga slobode, ide Ulicom Zmaj Jovinom, Dunavskom, Kejom Žrtava racije, Beogradskim kejom, Bulevarom cara Lazara, Ulicom dr Sime Miloševića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana, Balzakovom, 1300 kaplara, Ulicom Ive Andrića, Bulevarom Evrope, Futoškom ulicom, Futoškim i Novosadskim putem, gde se pravi okret na semafora kod ulaza u Veternik.