Ansambl “Vila” Srpskog kulturno-umetničkog društva “Železničar”, preduzeće za izdavaštvo “Pravoslavna reč” i doc. dr Miroslav Kopanja predloženi su za dobitnike Oktobarske nagrade za 2018. godinu, dok je direktor Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” dr Stanko Matić predložen za ovogodišnjeg laureata Novembarske povelje, odlučeno je na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Ansambl “Vila” za Oktobarsku nagradu predložili su Organizacija rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada i Udruženje vojnih penzionera Novi Sad, a u obrazloženju se između ostalog navodi da je ansambl u svojoj bogatoj istoriji, dao velik i značajan doprinos u promovisanju kulture i umetnosti Grada Novog Sada i Republike Srbije.

“Pravoslavnu reč” za Oktobarsku nagradu predložili su novosadski pesnici Đorđo Sladoje i Selimir Radulović, dok je u obrazloženju navedeno da je brojnim monografijama izuzetne grafičke i štamparske izrade, gradeći vlastiti izdavački identitet, temeljno radila na prepoznavanju i obnavljanju našeg nacionalnog identiteta, na njegovom očuvanju i zaštiti. “Pravoslavna reč” je dobitnik prestižne Vukove nagrade, a odlikovana je i Ordenom Svetog Save.

Doc. dr Miroslava Kopanju za Oktobarsku nagradu predložili su Savet MZ “Kać” i Šahovski savez Vojvodine, a u obrazloženju je navedeno  da je dugogodišnji predsednik Šahovskog saveza Vojvodine, a sada direktor Šahovskog kluba “Jugović” iz Kaća doc. dr Miroslav Kopanja svojim izuzetnim zalaganjem i radom doprineo da Novi Sad postane centar šaha u Vojvodini i Republici Srbiji.

Direktora Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” dr Stanka Matića za Novembarsku povelju je predložio Aktiv direktora srednjih škola, a u obrazloženju stoji da je dr Stanko Matić ostavio dubok trag kako u novosadskom stručnom obrazovanju, tako i na celoj teritoriji Srbije.

Pre utvrđenih predloga, Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu utvrdila je liste kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju za 2018. godinu. Komisiji je upućeno 15 predloga za kandidate za Oktobarsku nagradu i šest predloga za Novembarsku povelju. Nakon razmotrenih inicijativa za najviša gradska priznanja, Komisija je utvrdila da dve inicijative za dodelu Oktobarske nagrade nisu podnete u skladu sa Odlukom o Oktobarskoj nagradi Novog Sada, te ih nije ni razmatrala, dok su razmatrane inicijative da visoko gradsko priznanje dobije Zoran Radisavljević, enigmata, novinar i pisac, Milan Plavšić, inovator, Izdavačka kuća “Pravoslavna reč”, “Kaćke novine”, Ansambl “Vila”, Društvo učitelja Novog Sada, prof. dr Vojin Bjelica posthumno, Udruženje “Čepom do osmeha”, potpredsednik Saveza pronalazača Srbije Anđelko Glavašević, direktorka OŠ “Veljko Vlahović” Ljubica Grubač, Fondacija “Mali princ”, dipl. inž građevinarstva Aleksandar Bojović i doc. dr Miroslav Kopanja.

Svih šest inicijativa za Novembarsku povelju su razmatrane, a među njima su se našli predloženi kandidati Zoran Radisavljević, enigmata, novinar i pisac, Udruženje za negovanje i očuvanje srpske tradicije “Zvuci s kamena”, “Kaćke novine”, direktor Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” dr Stanko Matić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada mr Siniša Jokić i direktor i urednik Izdavačke kuće “Prometej” Zoran Kolundžija.

Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputila Skuštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.