Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić pozdravio je danas učesnike završne Regionalne konferencije mladih zapadnog Balkana, koja se realizuje u okviru četvorogodišnjeg programa u organizaciji Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju i Centra lokalne demokratije.19-10-18-1

Obraćajući se učesnicima, mladima iz regiona, kao i predstavnicima lokalnih samouprava iz regiona, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić podvukao je da su mladi budućnost, te da svi događaji koji su vezani za mlade, jesu događaji vezani za budućnost ovog grada.

– Sa ponosom možemo da kažemo da je Novi Sad grad mladih. Na vreme smo izradili strategiju za mlade i Gradska uprava pokušava da zadovolji sve ono što mladi traže. Verujemo da je i to jedan od razloga što je Novi Sad Omadinska prestonica Evrope 2019. godine – istakao je Jelušić, dodajući da mladi regiona traže ono što ih spaja.19-10-18-2

Panel je održan u prostorijama OPENS-a 2019, a koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović ocenio je da je i ova diskusija uvod u sve ono što će se dešavati u 2019. godini.

– Jako nam je važna saradnja sa različitim institucijama, partnerima i organizacijama kako u Novom Sadu tako i u regionu – objasnio je Grozdanović.

Konferenciju je podržala Evropska unija, a Štefen Hudolin ispred Delegacije EU u Srbiji kaže da je ideja projekta da se mladi iz cele regije spoje, ali i da se spoje sa lokalnim administracijama, dok je Stanka Parać iz Centra za lokalne demokratije poručila da nema boljeg mesta od Novog Sada za organizaciju skupa, koji okuplja velik broj mladih iz gradova širom Balkana.19-10-18-3

– Ovde su mladi koji aktivno učestvuju u procesima na lokalnom nivou. Sa nama su ne samo omladinske grupe, već i lokalne samouprave iz regiona – precizirala je Parać.

Završna konferencija, koja se finasiran iz EU DG NEAR iz IPA Programa za Civilno društvo, okuplja oko 40 učesnika, mladih između 25 i 30 godina života, ali i predstavnike lokalnih samouprava iz opština poput Prijedora, Mostara, Nikšića, Skopja, Kumanova, Peći, Prizrena, Subotice, Knjaževca, Vlora, Tirane i drugih.