Na današnjoj sednici Komisije za rodnu ravnopravnost razmatrano je Obaveštenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti o nagradi na konkursu za „Opštinu/grad jednakih mogućnosti“ i Izveštavanje Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost RS o sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti OUN – Žene, mir i bezbednost.

Kako je na sednici rečeno, u Obaveštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti o nagradi na konkursu za „Opštinu/grad jednakih mogućnosti“, Poverenica Brankica Janković, još jednom upućuje čestitke Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću i prosleđuje specijalno kreiran Logo ravnopravnosti, koji će moći da koristi godinu dana, do izbora sledećeg pobednika. Na taj način, dobitnici nagrade biće promovisani kao primer najbolje prakse u našoj zemlji i Evropi, kroz evropsku Mrežu tela za ravnopravnost – EKVINET.

Grad Novi Sad dobitnik je drugog mesta Godišnje nagrade za „Opštinu/grad jednakih mogućnosti“, koja se dodeljuje u cilju promovisanja i jačanja ravnopravnosti na svim poljima i stvaranja boljih i pravednijih uslova za život svih građana i građanki u lokalnim zajednicama. Priznanje je u decembru prošle godine dodeljeno na svečanosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao državne institucije koja je ustanovila ovo visoko priznanje iz oblasti ljudskih prava. U ime Grada Novog Sada nagradu je primio predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

Ustanovljenje i dodelu nagrade pomogla je Kraljevina Norveška, a prvo mesto pripalo je opštini Gadžin Han, a treće opštini Svrljig. U konkurenciji za nagradu bilo je 74 opštine/gradova Srbije. Ova nagrada dodeljena je po prvi put i predviđena je za sve lokalne samouprave u Srbiji. Priznanje će se dodeljivati svake godine, a laureat dobija kao nagradu poseban Logo ravnopravnosti.

U vezi sa izveštavanjem Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost RS o sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti OUN – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (NAP), neophodno je da se najkasnije do februara ove godine pristupi realizaciji sledećih zadataka: izveštavanju o obrazovanju i funkcionisanju institucionalnih tela i mehanizama rodne ravnopravnosti predviđenih NAP-om u jedinicama lokalne samouprave, izradi Izveštaja o implementaciji NAP-a za period jun 2017 – decembar 2018. godine, u skladu sa propisanim modelom izveštavanja i ažuriranju podataka o kontakt osobama zaduženim za rodnu ravnopravnost – rečeno je na današnjoj sednici.