Regionalna DIG4TEACH konferencija, o digitalnoj kompetentnosti edukatora, kao osnovom digitalne Srbije, otvorena je danas u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Konferencija objedinjuje nekoliko tema iz oblasti digitalizacije, poput digitalne pismenosti, digitalne kompetencije, digitalnih resursa, podučavanje i učenje digitalizacije i slično, a predavači su eminentni domaći i strani stručnjaci iz ove oblasti.18-02-19-1

Učesnike Regionalne DIG4TEACH konferencije pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, ističući da je Novi Sad “Silicijumska dolina Srbije”.

– Novi Sad je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a Evropska prestonica kulture 2021. godine. Ali, ono čime se posebno ponosimo jeste činjenica da smo u pravom smislu reči Silicijumska dolina Srbije, pre svega zahvaljujući Univezitetu u Novom Sadu. Naš grad se nametnuo kao lider informacionih tehnologija u Srbiji – kazao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.18-02-19-2

On je dodao da se ne sme gubiti vreme objašnjavajući koliki je značaj digitalne ere i digitalizacije, jer je “vreme u inforamcionim tehnologijama ključni resurs”.

– Na prelazu milenijuma, bilo je potrebno hiljadu godina da se znanje u određenoj oblasti udvostruči. Danas je to samo pet godina, a u informacionim tehnologijama 3,7 godina – poručio je Jelušić.

On je dodao da je Novi Sad uvek otvoren za nove ideje, jer informacione tehnologije sa jedne strane prepoznaju kao mogućnost izvora zarade, a sa druge strane delatnost da mladi ljudi uspeju u Srbiji.18-02-19-3

Pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacija prof. dr Irini Reljin istakla je da je digitalizacija oblast koja se najviše razvija u ovom trenutku i najbitnija je za razvoj svih ekonomija u svetu. Ona je precizirala da je Srbija napredovala na listi indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI), kojim se meri pet različitih kategorija. Kako je objasnila, Srbija je iz godine u godinu napredovala, pa se 2016. godine, prema pomenutom  indeksu, našla na 34. mestu od 45 država, među kojima su sve članice EU, ali i one koje nisu evropske ili nisu u EU.18-02-19-4

– Već tada smo u nekim kategorijama nadmašili i pojedine zemlje članice Evropske unije – objasnila je prof. dr Reljin, dodavši da istraživanja pokazuju da će pokazatelji iz 2018. godine biti još bolji.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Stevan Stankovski istakao je da Novosadski univerzitet pohađa više od 50.000 studenata i oko 5.000 zaposlenih u nastavnom precesu.

– Jedna od stvari koja nas izdvaja od ostalih univerziteta u regionu jeste što je Univerzitet u Novom Sadu Evropski centar izvrsnosti za digitalne tehnologije u poljoprivredi i to je ono što nas povezuje sa današnjom temom – precizirao je prof. dr Stankovski.

Organizator konferencije je Pokret za društveni i ekonomski razvoj Srbije.