Svečano zatvaranje EESTech Challenge lokalne runde i proglašenje pobednika ovog takmičenja u programiranju, održano je danas u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka, a za pobednički tim, koji će se u maju u Minhenu takmičiti sa još 19 najboljih iz Evrope, proglašen je “Insekticid”.04-03-19-1

Svečanom zatvaranju EESTech Challenge lokalne runde prisustvovali su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i dekan FTN-a prof. dr Rade Doroslovački.

– Nalazimo se u hramu znanja kada su tehničke nauke u pitanju i ono što ohrabruje jeste da imamo mlade ljude koji su na ovom takmičenju pokazali da će sigurno biti rame uz rame sa svojim vršnjacima širom sveta kada je u pitanju oblast “internet stvari”, daljinskih upravljivih sistema – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.04-03-19-2

On je dodao da Novi Sad sa ponosom nosi titule Omladinske prestonice Evrope i Evropske prestonice kulture, ali i “da smo silicijumska dolina regiona”.

– Fakultet tehničkih nauka prepoznat je u celom svetu kao rasadnik vrsnih inženjera, pa tako i u oblasti informacionih tehnologija – zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević kazao je da u nedelji “Putokaza”, Sajma obrazovanja, ovo takmičenje predstavlja “važan putokaz, gde mladi i kreativni ljudi, naoružani znanjem, predstavljaju snagu privrednog preporoda”.04-03-19-3

– Ovi mladi ljudi pokazuju da su ne samo talentovani, nego i vrlo odgovorni prema svojoj budućnosti. Samo digitalizovana, samo kreativna i inovativna Srbija je partner sa svim u okruženju – istakao je prof. dr Milošević.

Dekan FTN-a prof. dr Rade Doroslovački poručio je studentima da su ovakva takmičenja podstrek za mlade ljude da postanu naučnici. On je svim takmičarima poželeo uspeh u daljem radu, dok je predsednik studenata elektrotehnike Evrope, lokalni komitet Novi Sad Nikola Milić objasnio da takmičenje iz godinu u godinu ima sve više timova, te da je na ovom, trećem po redu takmičenju, učestvovalo osam timova.

– Za nas studente takmičenje pruža priliku da steknemo nova znanja i nova iskustva – precizirao je Milić.04-03-19-4

Finalna runda ove godine održava se u Minhenu i na njoj će učestvovati 20 najboljih timova Evrope. Takmičenje će se održati u maju, a predstavnik pobedničkog tima “Insekticid” Vukašin Janković pojasnio je da se ekipa bavila proizvodnjom rešenja za takozvanu “pametnu farmu”.

– To je oblast IT industrije koji se naziva “internet stvari”. To je široka oblast koja se bavi povezivanjem više manjih uređaja u jedan veliki sistem kako bi se oni mogli sa daljine skladno kontrolisati – kazao je Janković.