Sastanak “Za više žena na mestima odlučivanja”, koji za cilj ima podsticanje većeg učešća žena u odlučivanju na lokalnom niovu, održan je danas u Skupštini Grada Novog Sada.12-03-19-1

Sastanak se sprovodi u okviru MATRA programa Beogradskog fonda za političku izuzetnost, u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i uz finansijku podršku Ambasade Kraljevine Holandije, a učesnice današnjeg skupa pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da Novi Sad prati trend koji je postavljen na nivou Srbije.

– Novosadski parlament trenutno ima 29 odbornica, što je skoro 40 odsto od ukupnog broja. Od 2012. godine, Skupštinu grada su vodile dve žene i dva muškarca. Mnogo je primera da Novi Sad prati trend koji je postavljen na nivou Srbije, a to je da imamo ženu na mestu predsednice republičkog parlamenta, predsednicu Vlade Republike Srbije, guvernerku Narodne banke Srbije – podvukao je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.12-03-19-2

On je dodao da Grad Novi Sad, nosilac dve evropske prestižne titule, prati sve ono što se dešava u Evropi, podsetivši da je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti nedavno Gradu Novom Sadu dodelila nagradu za grad jednakih mogućnosti, koja se dodeljuje u cilju promovisanja i jačanja ravnopravnosti na svim poljima i stvaranja boljih i pravednijih uslova za život svih građana i građanki u lokalnim zajednicama.

Programska koordinatorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Svetlana Stefanović objasnila je da je projektom obuhvaćeno osam gradova i opština Srbije.

– Ideja je da iz prve ruke saznamo koji su to izazovi s kojima se susreću žene u lokalnim samoupravama koje su na pozicijama odlučivanja ali i koje nisu na takvim pozicijama. Ideja je da predstavimo ono što već postoji od mehanizama, kako se takvi mehanizmi mogu iskoristiti, a kako bi žene zauzele još više mesta na kojima se donose odluke – precizirala je Stefanović.12-03-19-3

Maja Sedlarević, ispred Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, je podsetila da je zakon kojim su utvrđene kvote, kao mera afirmativne akcije, donet 2012. godine.

– Od tada beležimo kvantitativni skok broja žena u svim parlamentima, kako lokalnim tako i u Skupštini AP Vojvodine i republičkoj Skupštini. To je najbolji dokaz da bez kvota ne bi bilo žena u parlamentima – precizirala je Sedlarević.

Ona je dodala da su kvote doprinele tome “da je kvantitet dao kvalitet”, te da žena ima više od 30 procenata u svim parlamentima, kao i da ima mnogo aktivnih žena u parlamentima.