Nagrada “Miroslav Antić”, koja se dodeljuje u okviru manifestacije “Antićevi dani”, uručena je večeras na svečanosti u Gradskoj kući laureatu Dejanu Aleksiću za najbolju zbirku pesama u 2018. godini “Radno vreme raja”. 15-03-19-1

Nagradu je uručio predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Odbora manifestacije “Antićevi dani” Zdravko Jelušić, poručivši da je ova nagrada jedno od najznačajnijih priznanja u Novom Sadu, koje se dodeljuje u oblasti književnog stvaralaštva.

– Ovo priznanje nosi ime Miroslava Antića, jednog od najsvestranijih savremenih stvaralaca za koga slobodno možemo da kažemo da je svojim delom obeležio jednu epohu, ostavljajući za sobom trag večnosti i tako postao neodvojivi deo ne samo svih onih koji bi se mogli svrstati u generaciju “plavog čuperka” nego i svih onih potonjih naraštaja koji su odrastali uz njegovu poeziju i prozu – poručio je Jelušić.15-03-19-2

On je dodao da Miroslava Antića uvek doživljavamo kao “jednog od nas”, ali i jednog od onih “običnih” ljudi koji su se svojim talentom i posebnošću uzdigli do granice svevremenosti, “do onoga što predstavlja pravu i istinsku besmrtnost”.

– Čitajući njegovu prozu ili poeziju lako ćemo se pronaći i prepoznati među odrednicama prostora i vremena kome pripadamo, u svoj onoj ljubavi, sreći i svim onim drugim “sitnicama koje život znače”. Ova manifestacija i dani koje mu posvećujemo, pa i priznanje koje se dodeljuje, predstavljaju naš doprinos čuvanju uspomene na misli, reči i poruke koje su odslikavale pravog velikana, umetnika koji se bavio dubokim i teškim bremenom filozofije života, ali umetnika koji je na najneposredniji način znao da se približi običnom čoveku i dotakne svačije srce – kazao je Jelušić.15-03-19-3

On je podsetio da je žiri za dodelu nagrade “Mirslav Antić” ove godine bio suočen ne samo sa izazovom koji uvek podrazumevaju izbori najboljeg u nekim okvirima, nego i sa duboko emotivnim izazovom ogromne praznine koju je svojim odlaskom ostavio prof. dr Draško Ređep jedan od začetnika manifestacije i svakako najbolji poznavalac dela Miroslava Antića.

– Verujem da će se oni koji će i ubuduće nastaviti da brinu o trajanju ove manifestacije sa velikim pijetetom oslanjati na baštinu koja im je ostavljena i da će sa istim žarom nastaviti da je neguju, a to je svakako i naš dug prema Drašku Ređepu – kazao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

U odluci tročlanog žirija, u sastavu Miroslav Radonjić, Mina Đurić i Nenad Šaponja, navedeno je da “u izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića”.

– Odluka je donosena posle uvida u pesničku produkciju na srpskom jeziku u protekloj godini, uz argumentovanu analizu knjiga koje su se našle u najužem izboru. Dejan Aleksić je pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu, čija poezija je već uveliko prepoznata na mapi savremenog srpskog pesništva. Knjiga “Radno vreme raja”, komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Njena igra ironije i istančane pesničke imaginacije odraz je jednog suverenog alternativnog sveta. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika – navodi se, između ostalog, u odluci žirija.15-03-19-4

Primajući nagradu, Dejan Aleksić je naveo da je pisanje pesama tiha i posvećena delatnost, “koja ne počiva na ambiciji povučenog stvaraoca da menja svet, ali svakako može da menja pogled na svet”.

– Taj postupak nije lak i jednostavan, jer poezija od svog čitaoca traži povlašćeno vreme i dubinu čitalačkih uvida. Zato su čitaoci poezije malobrojni, ali nesumnjivo najdragoceniji u velikoj čitalačkoj porodici neke određene kulture. Svaki pesnik, već prema svojim sposobnostima teži da izgradi stvaralačku individualnost, traži pravi ton, prostor i ključ svoga pesničkog izraza. To se postiže veoma retko, a još ređi su oni kojima je pošlo za rukom da svoje pesništvo ugrade u horizont svojevrsne filozofije življenja i poimanja sveta. Jedan od njih je van svake sumnje i onaj čije ime nosi prestižno priznanje, a koje večeras imam čast i zadovoljstvo da primim – poručio je Aleksić.

On je dodao da Miroslav Antić po mnogo čemu jedinstven stvaralac, “samim tim i vrlo usamljen, osoben, na različite načine i sa različitih stanovišta tumačen i shvatan”.

– Jedan je od najvoljenijih, ne samo među čitaocima poezije, već uopšte, budući da je njegovo delo prihvaćeno kao trajna književna vrednost u najširoj čitalačkoj i kulturnoj javnosti – zaključio je Aleksić.

Pored dodele nagrade, tokom svečanosti održan je umetnički program, a recitovana je poezija Miroslava Antića, kao i Dejana Aleksića. Večerašnjoj svečanosti u Gradskoj kući i uručivanjem nagrade “Miroslav Antić”, završena je ovogodišnja manifestacije “Antićevi dani”.