Na današnjoj sednici Saveta za osobe sa posebnim potrebama razmatrana je Informacija o radu Društva za borbu protiv šećerne bolesti Grada Novog Sada.

O radu ovog Udruženja kao i o značaju njihovih aktivnosti govorio je predsednik Društva mr Radivoj Mračević, koji je ujedno i autor projekta i kreator promotivnih kampanja za borbu protiv šećerne bolesti.

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Grada Novog Sada postoji 57 godina i najstarije je Udruženje za borbu protiv dijabetesa u Evropi. Podatak da u Novom Sadu ima čak 80.000 registrovanih osoba sa dijabetesom, govori o značaju postojanja jednog ovakvog udruženja. Njihov rad se prvenstveno zasniva na preventivno – edukativnim kampanjama o prepoznavanju simptoma šećerne bolesti, jer, kako je Mračević istakao, ova bolest ne boli i veoma se teško prepoznaje.

U okviru Udruženja imaju svoj edukativni centar gde organizuju predavanja i daju savete iz domena socijalne zaštite, zdravlja mladih, merenje  nivoa šećera u krvi, merenje krvnog pritisaka, merenje težine, merenje visine, merenje indeksa telesne mase (BMI) i procenta masnoće (BF).

Promovišu zdrave stilove života, zdravlje, sport, zdravu ishranu. Prioritet su im preventivno – edukativne kampanje po školama, javnim mestima, ustanovama, gerontološkim domovima i udruženjima penzionera u  cilju ranog otkrivanja dijabetesa i dijabetesnih komplikacija.