Svečana akademija, povodom Dana Fakulteta tehničkih nauka, održana je danas u amfiteatru “Nikola Tesla” na FTN-u, a tokom svečanosti najboljim profesorima, saradnicima i studentima, dodeljena su priznanja i nagrade za postignute rezultate u 2018. godini.17-05-19-1

Na Svečanoj akademiji prisutne je pozdravio i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da u godinama osnivanja Fakulteta tehničkih nauka niko nije verovao da će FTN postati ono što danas jeste.

– Grad Novi Sad je krajem 60-ih godina prošlog veka stvorio Fakultet tehničkih nauka. Međutim, kroz istoriju je isto tako ovaj fakultet stvarao Novi Sad. Ovde su ostajali i radili mnogi naučnici, mnogi inženjeri prepoznatljivi u svetu. Vi, studenti, morate biti ponosni što studirate i što ćete završiti Fakultet tehničkih nauka – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.17-05-19-2

On je dodao da i Novi Sad ima razloga da se ponosi ovim fakultetom, te da će tako “biti i u budućnosti”, apelujući na nastavni kadar i starije studente Fakulteta tehničkih nauka da na mlađe kolege prenose veru da studiraju dobar fakutet i da završavanjem ovog fakulteta pomažu državi.

– Fakultet tehničkih nauka je spoj nauke, obrazovanje i privrede. On daje fantastičnu osnovu za ono što mogu da iskoriste oni koji žele da se posvete unapređenjima savremene civilizacije – zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete dr Bojan Tubić precizirao je da je jedan od prioriteta i strateških ciljeva Ministarstva internacionalizacija visokog obrazovanja.

– Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka na tom polju postižu zapažene rezultate. Pored toga, povezivanje sa praksom je nešto što je potrebno našim visoko-školskim ustanovama, pre svega povezivanjem sa tržištem rada, sa poslodavcima i zbog toga smo mi, podstaknuti primerom Fakulteta tehničkih nauka, inicirali zakon o dualnom modelu studija na visokom obrazovanju, kako bi smo taj proces povezivanja privrede i fakulteta što više podstakli – ocenio je dr Tubić.17-05-19-3

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da Fakultet tehničkih nauka već 59 godina inspriše sve.

– Kada smo razmišljali o povezivanju nauke i privrede, na Fakultetu tehničkih nauka smo našli taj razlog. Danas, kada govorimo o akreditaciji, o digitlizaciji, o drugačijem odnosu prema studentima, takođe ovde možemo naći inspiraciju – kazao je prof. dr Milošević.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački poručio je da je tokom prethodnog perioda bilo puno događaja značajnih za FTN. On je podsetio da se useljenje u prvih 10.000 kvadrata nove zgrade Tehnološkog parka očekuje u septembru, dok će useljenje u ostatak od 20.000 kvadrata biti sledeće godine.17-05-19-4

– Studenti vide da ovde može puno da se nauči, da posle fakulteta može da se zaposli – zaključio je prof. dr Doroslovački.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović čestitala je Fakultetu tehničkih nauka na do sada postignutim uspesima, jer su “uspesi vašeg fakulteta i uspesi Univerziteta u Novom Sadu”.

– Fakultet tehničkih nauka je jedna od najsavremenije visokoobrazovane institucije u regionu, poznat i priznat u celom svetu, a inženjeri obrazovani na ovom fakultetu rade i postižu zapažene rezultate u raznim kompanijama – podvukla je prof. dr Podunavac-Kuzmanović.