Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i direktor JP “Urbanizam – Zavod za urbanizam” Dušan Miladinović razgovarali su danas sa predstavnicima građana, stanovnicima zgrada u okolini parcele gde treba da se izgradi nova zgrada pravosudnih organa, koja je predviđena Planom detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu.03-06-19-2

Nova zgrada suda predviđena je da se gradi na parceli na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog, a stanovnici ovog kvarta oivičenog Radničkom i pomenutim ulicama, negoduju zbog potencijalnog sečenja stabala u delu dvorištu gde treba da se izgradi podzemna garaža za potrebe novog suda. Sastanku su prisustvovali i stručnjaci Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Sastanak sa građanima ovog dela grada inicirao je predsednik Skupštine grada, koji je istakao da je današnji susret prvi u nizu razgovora sa sugrađanima, kako bi se došlo do rešenja koje bi zadovoljilo sve strane.

– Naša je obaveza da sednemo i razgovaramo sa građanima, posebno kada je reč o kvalitetu života. Trudimo se da Novi Sad bude bolje mesto za život, a očuvanje zelenih površina je svakako jedan od prioriteta. Ovakvi razgovori treba da doprinesu pronalaženju rešenja, jer smatram da smo svi mi, bez obzira da li se radi o gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada ili bilo kom građaninu, na istoj strani i da su nam želje iste: lepši i bolji Novi Sad – istakao je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.03-06-19-3

Građani su tokom susreta u Skupštini objasnili da žele da se očuva zelenilo, apsostrofirajući stabla koja se nalaze u dvorištu. Kako je rečeno na sastanku, izgradnja zgrade suda i podzemne garaže izvodi se pod posebnim uslovima o organizaciji suda, a izgradnju budućeg objekta finansira Evropska unija.

Tokom razgovora je dogovoreno da se tokom naredne dve nedelje održi još jedan sastanak, gde bi se iznela moguća rešenja, od očuvanja postojećih stabala, sadnje novih oformljenih drveća starosti 10 i više godina pored planirane podzemne garaže, potencijalne obnove dela dvorišta i krova postojeće podzemne garaže, sadnja prilagođenog drveća iznad nove podzemne garaže, ali i drugih nedoumica na koje su građani ukazali.