Godišnja skupština Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, održana je danas u zgradi Platoneuma. Prisutne članove SANU, kao i goste Godišnje skupštine pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da posledica toga što je u Novom Sadu Ogranak SANU jeste to da ovaj grad bude prepoznat, ne samo u Srbiji nego i širom Evrope, kao centar nauke, obrazovanje i kulture.05-06-19-1

– Esencija intelektualnog potencijala kroz vekove u ovom gradu je dovela do toga da imamo Ogranak SANU u Novom Sadu i velika mi je čast što mogu da vas pozdravim u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, svoje i u ime građana Novog Sada – kazao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

On je članovima SANU poručio da “mi građani vas vidimo kao instituciju mudrosti”.

– Nažalost, na ovim turbulentnim prostorima u ovim turbulentnim vremenima, ne mogu da kažem da se mudrost uvek ceni, ali nam je svima potrebna – rekao je Jelušić, podsetivši da se aplicirajući za Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture, Novi Sad navodio i kao sedište Ogranka Srpske akademije nauke i umetnosti.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da je istina jedna od kategorija koja se ponovo vraća.

– Iz ugla resora kojim se bavim, Ogranak SANU je vrlo važan. Mi smo vodili dijalog o kvalitetu visokog obrazovanja, o naučnoistraživačkoj delatnosti u odnosu na naučne oblasti, o mestu privrede. Ovde je diskurs koji se reflektuje na svakodnevnu politiku – objasnio je prof. dr Milošević.05-06-19-2

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić najavio je da je u SANU pokrenuta inicijativa da se tokom sledećih godinu do dve pokrene ciklus koji će se baviti srpskim pitanjem od 19. do 21. veka.

– Niti gajimo iluziju, niti je tačno da je u Akademiji potpuno grupisana srpska pamet. Akademija, međutim, ima privilegiju da omogući prostor komunikacije za druge institucije, misleće pojedince i ono što je značajno, strane koje ne misle identično o istim problemima – naveo je predsednik SANU Vladimir Kostić.

Predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović objasnio je da će tema današnjeg skupa biti razgovori o budućem radu Akademije.