Promocija monografije “Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918”, autora dr Draga Njegovana, održana je danas u Svečanoj sali Gradske kuće. Promociji drugog izdanja, obogaćenog ilustrovanim prilozima o istoriji Srba u Vojvodini kroz vekove pre i tokom prisajedinjenja Srbiji, prisustvovao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić02-7-19-1

koji je ocenio da je ponovno izdanje ilustrovane monografije “Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918” impozantno i sveobuhvatno delo “u kome su objedinjeni, stručno protumačeni i ilutrovani istorijski događaji i velikani tog i današnjeg vremena”.

– Ovim delom osvetljuje se saznanja o istinskom  kamenu međašu srpske istorije, jer je događaj opisan u monografiji u stvari, dosanjani san Srba prečana da žive u svojim kućama, u svojoj državi Srbiji. U ovoj monografiji je jasno opisano šta je prethodilo ostvarenju ovog sna dela srpskog naroda i koliki je bio doprinos Svetozara Miletića i Jaše Tomića u ostvarenju tog cilja – istakao je predsednik novosadskog paralamenta Zdravko Jelušić.02-7-19-2

On je dodao da je ovim delom autor monografije dr Drago Njegovan, kao i tim njegovih saradnika, uspeo rečju i slikom da sakupi na jednom mestu tragove svega onoga što čini vekovnu težnju i borbu jednog naroda za nacionalnu ravnopravnost, borbu za ostvarenje slobode i stvaranje uslova za nesmetan i ubrzan razvoj.

– Grad Novi Sad podržao je ovo izdanje pokazujući time još jednom da čvrsto stoji na temeljima tradicije slobodarstva, tolerancije i želje da opravda svoju reputaciju grada otvorenog duha i neiscrpnih potencijala – zaključio je predsednik Skupštine Zdravko Jelušić.

Prisutnima na današnjoj promociji obratio se i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, istakavši da je izuzetno važno da se na pravi način odredimo prema vlastitoj istoriji, a posebno prema događajima koji su bili prekretnica u razvoju zemlje.02-7-19-3

– Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji je jedan od takvih događaja, a ovo delo osvetljuje ga na pravi način, i obiluje ilustracijama što dodatno doprinosi njegovom kvalitetu. Novi Sad je posle tog prelomnog momenta, doživeo ubrzani razvoj i pozicionirao se kao administrativni centar u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pre svega uspostavljanjem Dunavske banovine čije je Novi Sad bio sedište – naglasio je Rožić.

Autor monografije dr Drago Njegovan rekao je da je glavna tema ono što se zbivalo 1918. godine, pripreme za održavanje Velike narodne skupštine.02-7-19-4

– Ilustrovana monografija za glavnu temu ima pripreme za održavanje Velike narodne Skupštine 25. novembra, ali da bi se taj datum istorijski utemeljio, morao sam da prikažem praktično celokupnu srpsku istoriju na području Srema, Banata, Bačke i Baranje od 576. godine, pa kroz period ugarske i turske vladavine, do austrijske prevlasti, s tim da su istaknuti najznačajniji momenti – obajsnio je dr Njegovan.

O kapitalnom delu tokom promocije pričali su i prof. dr Dejan Mikavica i zamenik direktora Muzeja Vojvodine Zoran Veljanović.