Kongres studenata i mladih profesionalaca otvoren je danas u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Centralno-evropski Kongres studenata i mladih profesionalaca okuplja najbolje studente završnih godina, docente i asistente sa elektrotehničkih fakulteta iz 16 evropskih zemalja, sa ciljem da se mladi stručnjaci upoznaju sa mogućnostima i unapređenjima elektrotehnike.02-7-19-5

Tokom svečanosti prisutnima se obratio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić istakavši da je sa svojim Univerzitetom i jakom i uglednom akademskom zajednicom, Novi Sad poznat ne samo u našoj zemlji i regionu, već i u svetu kao centar izvrsnosti u mnogim oblastima.

– Sa ponosom možemo reći da su informacione tehnologije, kao i elektrotehnički i elektronski inženjering oblasti od posebnog interesa koja nude izuzetan potencijal za budući razvoj. Od presudne je važnosti prepoznati taj potencijal i dati mladima priliku da nastave svoje obrazovanje i profesionalni razvoj u svojoj zemlji. Zato ulažemo značajne napore da poboljšamo uslove i ponudimo bolje mogućnosti za obrazovanje i perspektivu zapošljavanja svim mladim ljudima – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.02-7-19-6

On je ocenio da ne čudi što je Fakultet tehničkih nauka domaćin skupu mladih stručnjaka i najboljih studenata iz 16 evropskih zemalja, koji su se okupili “kako bi prisustvovali predavanjima, radionicama i drugim događajima koji će im pružiti priliku da uče od stručnjaka iz celog sveta, razmene iskustva i uče o najboljim praksama”.

Organizator Kongresa je IEEE SB Novi Sad, studentski ogranak Instituta za elektroniku i elektrotehniku, a podršku je pružila Omladinska prestonica Evrope. Koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović objasnio je da je ovaj događaj jedan od razloga zašto je Novi Sad proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope.02-7-19-7

– Nama je izuzetno zadovoljstvo da možemo da podržimo studente u kreativnim konferencijama i idejama, kada se bore za razmenu iskustava i kada se pruža mogućnost studentima iz celog sveta da dođu u Novi Sad kako bi čuli nove stvari. Mi ćemo nastaviti da podržavamo aktivnosti IEEE Srbije – zaključio je Grozdanović.

Milica Mavarić, pr projekta Kongresa istakla je da on predstavlja skup studenata zavšrnih akademskih studija.02-7-19-8

– Prisutno je više od 60 učesnika iz 16 evropskih zemalja i država severne Afrike, a kongres je prilika studentima da se upoznaju, povežu, steknu nova znanja i veštine, kao i da upoznaju stručnjake iz elektrotehnike i računarstva iz celog sveta – precizirala je Mavarić.

Organizacija IEEE (Institut za elektroniku i elektrotehniku) ima predstavnike u više od 60 država širom sveta, dok studentski ogranak IEEE u Novom Sadu uspešno radi već 10 godina, pružajući podršku mladim, ambicioznim studentima koji žele da se usavršavaju i doprinesu razvoju struke u Srbiji.