Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa direktorom Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prof. dr Sašom Orlovićem i direktorom JKP “Gradsko zelenilo” Milošem Egićem, primio je danas u gradskom parlamentu građane

koji traže pomoć i podršku Grada Novog Sada u rešavanju problema koji im izaziva stablo topole u dvorištu zgrade u Ulici Ilije Vučetića 2. Stanari zgrade iz navedene ulice traže da se ukloni veliko stablo topole u njihovom dvorištu, koje, kako tvrde, izazive mnogobrojne probleme.

– Grad će pomoći koliko može, ali je veoma bitno da su svi stanari saglasni da stablo topole treba da se ukloni i da se u dvorištu posadi drugo, odgovarajuće drvo. Politika grada i gradonačelnika Miloša Vučevića jeste da se stabla moraju čuvati. Ona, koja je neophodno ukloniti, moraju da se zamene drugima – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Kako su stanari objasnili, stablo topole im zadaje više problema, od velike količine semena topole, takozvanih “maca”, koje ulaze u stanove okolnih zgrada, izazivajući kašalj i smetnje u disanju, preko opasnosti od požara tog istog semena koje je lako zapaljivo, do problema koje izazivaju grane koje pucaju i prete da padnu na okolne niže objekte u dvorištu i na prozore stanova.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prof. dr Saša Orlović istakao je tokom sastanka da je reč o ženskoj topoli koja pušta seme, takozvane “mace”. On je objasnio da su se topole u Novom Sadu sadile tokom ’50. i ’60. godine prošlog veka, ali da se tada nije vodilo računa o tome da li su one muškog ili ženskog roda.

– Institut će podržati sve aktivnosti koje za cilj imaju rešavanje ovog problema, kako bi napravili bolje uslove za život – poručio je prof. dr Saša Orlović.

Direktor JKP “Gradsko zelenilo” Miloš Egić poručio je da će ekipe ovog gradskog preduzeća izaći na teren da pogledaju stanje, te da će nakon toga dati procenu, kako i na koji način treba da se reši problem koji imaju građani u Ulici Ilije Vučetića 2.