Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić otvorio je večeras u Budimpešti u Kulturnom centru “Aranji tiz” fotoizložbu “Petrovaradin – skrivene lepote”. Fotoizložba ima za cilj da prikaže rezultate dosadašnjeg zalaganja i procesa obnove Podrgađa.5-09-19-1

Izložbu je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ustanova koja i sprovodi projekat obnove Podrgađa, u saradnji sa srpskom samoupravom V kvrata u Budimpšeti. Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik V kvarta Peter Sentđorđivolođi, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, kao i predstavnici srpske samouprave i drugi gosti.

Obražajući se pristutnima, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić zahvalio se “prijateljima iz Mađarske, a pre svega gradonačelniku V kvarta Peteru Sentđorđvolođi. On je ocenio da dva naroda kroz istoriju gaje čvrste veze.

– Mnogo je zgrada u Petrovaradinu koje su projektovali Mađari i možemo da kažemo da su najveći pečat Petrovaradinu dali srpski i mađarski narodi. Ovo je prilika da se istakne činjenica da u istoriuju nisu bili bolji odnosi između srpskog i mađarskog naroda. Ovo je prilika da se osvrnemo na zajedničku istoriju i siguran sam da je Budimpešta pravo mesto za to. Novi Sad je Omladinska prestonica Evrope ove godine i Evropska prestonica kulture 2021. godine. To su više nego laskave titule. Prilikom procenjivanja kandidatura odlučeno je da to budemo pre svega zbog naše multikultularnosti, a ogroman je doprinos koji je ostavio mađarski narod na prostru ne samo Novog Sada nego i čitave Vojvodine – istakao je predsednik novosadske Skupštine.5-09-19-2

On je prisutnima preneo pozdrave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i zahvalnost gradonačelniku V kvarta Peteru Sentđorđivolođi što je omogućio da se u prelepom ambijentu održi izložba.

Gradonačelnik V kvarta Peter Sentđorđivolođi zahvalio se srpskoj samupravi što “nas je oduševila ovom izložbom”.

– Zahvaljujući izložbi u prilici smo da vidimo šta se sve dešava i kako se obnavljaju spomenici kulture u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu – kazao je Sentđorđivolođi.

On je dodao da se sa svim samoupravama deset nacionalnih manjina radi u prijateljskoj saradnji, te da se takav odnos zasniva na uzajamnom poštovanju.

– Kontinuirano se trudimo da u V kvartu održimo kulturnu manifestaciju koja će stalno biti prisutna, a u kojoj će nacionalne manjine moći da prikažu svoju kulturu. Ova današnja prilika je dokaza da mi sa našeg stanovišta pružamo svu moguću podršku, da nas interesuje sadašnjost i prošlost svih nacionalnih manjina i da jako cenimo njihov rad – zaključio je gradonačelnik V kvarta, dodajući da Novom Sadu od srca čestita što je izabran za Eropsku prestonicu kulutre 2021. godine.5-09-19-3

Projekat obnove Podrgađa finansira Grad Novi Sad uz podršku Republike Srbije i on se realizuje u okviru Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine. Proces obnove graditeljskog nasleđa Podrgađa dodeljen je Zavodu za zaštitu spomenika kulture zbog stručnosti i dugogodišnjeg rada na proučavanju, valorizaciji i prezentaciji arhitektonskog i istorijskog nasleđa Petrovaradinske tvrđave.

– Ovo je treća izložba Zavoda za zašitu spomenika kulture Grada Novog Sada koja prezentuje obnovu Podgrađa. Naša Petrovaradinska tvrđava, a posebno Gradić, bili su izuzetno zapušteni. Decenijama smo imali skrivene lepote. Upravo ovom obnovom, došli smo do prvih boja kako je Gradić izgledao sredinom 18. veka i upravo ovom obnovom smo otkrili svu njegovu lepršavost i sve njegove lepote – poručio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika mr Siniša Jokić.

On je istakao da je ovo početak kulturne saradnje ustanova kulture, te se zahvalio Kulturnom centru “Aranji tiz” na gostoprimstvu, kao i srpskoj samoupravi V kvarta Budimpešte.

Izložba “Petrovaradin – skrivene lepote” otvorena je u Kulturnom centru u Budimpešti do 12. septembra.