Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Aleksandar Petrović, primili su danas u gradskom parlamentu savetnika za saradnju i kulturu Ambasade Republike Francuske i direktora Francuskog instituta u Srbiji Manuela Buara,13-09-19-1

atašea za kulturu Ambasade Republike Francuske Katrin Fodri i direktora ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimira Marinkovića i sa njima razgovorali o saradnji.

Pozdrvivši goste, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić poželeo je dobrodošloci gostima u Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, izraživši nadu da će se u narednom periodu saradnja francuskih kulturnih institucija i Grada Novog Sada obogatiti brojnim sadržajima.

– Koristim ovu priliku da se zahvalim na izuzetno vrednoj pažnji koju Francuska posvećuje negovanju saradnje sa Srbijom i njenim gradovima i uveren sam da ćemo zajedničkim naporima tu saradnju nastaviti da unapređujemo na najvišem nivou – poručio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.13-09-19-2

Član Gradskog veča za kulturu Dalibor Rožić istakao je da postoji mnogo oblasti otvorenih za saradnju, pre svega u oblasti kulture i dodao:

– Grad pruža veliku podršku svim projektima koji se realizuju u okviru dve veoma prestižne titule koje je naš grad poneo i tesno sarađuje sa Fondacijom Novi Sad 2021 na pripremi pojekata za obeležavanje godine Evropske prestonice kulture. To svakako ne treba da bude jedini okvir saradnje jer u nađem gradu postoje brojne ustanove kulture i nevladine organizacije koje su uvek otvorene za nove predloge i spremne da se angažuju na zajedničkim projektima – objasnio je Rožić.

Pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Aleksandar Petrović je naglasio da će Grad Novi Sad pažljivo razmotriti sve predloge koji budu upućeni preko Ambasade Francuske s obzirom na bogato iskustvo brojnih francuskih gradova, od kojih su neki već nosili titulu Evropske prestonice kulture, ali i onih koji takvu titulu svakako zaslužuju.13-09-19-3

– Francuska je jedna od vodećih zemalja čiji su zvanični predstavnici redovno posećivali Novi Sad, a te posete dovele su, između ostalog, u oktobru 2018. godine i do potpisivanja Pisma o namerama o uspostavljanju saradnje između Pokrajine APV i Departmana Valdoaz, odnosno najavljenog potpisivanja sporazuma između Novog Sada i gradova Engijen le Ben, Sen Lu la Fore i Tavernji u tom francuskom Departmanu – kazao je Petrović.

Zahvalivši se na dobrodošlici i istaknutoj spremnosti za nastavak saradnje savetnika za saradnju i kulturu Ambasade Francuske i direktora Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar je naglasio da je saradnja sa lokalnim zajednicama jedna od prioritetnih aktivnosti Ambasade, te da se planira proširivanje kulturne saradnje i na druge oblasti, pre svega obrazovanje i privredu.

– Želim da se zahvalim Gradu Novom Sadu na velikoj podršci koju pruža ogranku Francuskog kulturnog centra i njegovim aktivnostima. U okviru ove posete sastaćemo se i sa predstavnicima Fondacije Novi Sad 2021, kao i drugim relevantnim akterima sa ciljem da definišemo plan aktivnosti za ovu i narednu godinu i pripremimo se na najbolji mogući način za učešće u programima obeležavanja godine Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Isto tako, pokušaćemo da identifikujemo oblasti od obostranog interesa u kojima bi produbljivanje saradnje dalo značajne rezultate. Ambasada Republike Francuske otvorena je za sve predloge i spremna da pruži podršku svim inicijativama koje imaju za cilj jačanje naše saradnje – precizirao je Buar.13-09-19-4

Katrin Fodri se zahvalila na podršci koju Grad Novi Sad pruža svojim učešćem u procesima decentralizacije saradnje lokalnih zajednica i naglasila je značaj kulturnih aktera u realizaciji projekata saradnje u brojnim oblastima, poput arhitekture, književnosti, muzike, digitalizacije, ali i povezivanju kulture sa privredom, što je svakako i deo misije Ambasade Republiek Francuske.

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić na kraju je istakao da bi jačanje saradnje u oblasti filmske industrije bilo od značaja za bolje međusobno upoznavanje i razumevanje, posebno imajući u vidu činjenicu da prisutnost francuskog filma u našem regionu nije na zadovoljavajućem nivou u odnosu na interesovanje koje vlada.