Kongres farmakologa Srbije, 14. po redu, i 4. Kongres kliničke farmakologije Srbije, otvoreni su večeras na svečanosti u Gradskoj kući, a otvorio ih je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić. Oba kongresa farmakologa Srbije organizuje Srpsko farmakološko društvo i oni se održavaju u Novom Sadu do 21. septembra uz učešće velikog broja farmakologa Srbije i inostranstva.18-09-19-1

Otvarajući svečanost, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić pozdravio je prisutne u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i svoje lično ime.

– Novi Sad je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a 2021. godine Evropska prestonica kulture. Međutim, ne treba Novi Sad prepoznavati samo po mladosti i kulturi, već i po nauci. Jer, 55 hiljada studenata državnog univerziteta i oko osam hiljada studenata privatnih univerziteta i fakulteta u Novom Sadu daje nam za pravo da kažemo da smo i grad nauke – poručio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je dodao da zahvalnost treba uputiti i Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, jer je za gotovo 60 godina postojanja “lansirao temelje nauke kojom se bavite”. Predsednik gradske Skupštine pozvao je učesnike da i ubuduće održavaju skupove u Novom Sadu, zamolivši ih da učine sve što je u njihovoj moći da lekovi budu dostupniji i jeftiniji za one kojima su neophodni.18-09-19-2

Predsednica naučnog odbora Kongresa prof. dr Silva Dobrić istakla je da će Kongres poslužiti i da se zajednički sagleda budućnost farmakologije.

– Očekujem da kongresi ispune najviše standarde – poručila je prof. dr Dobrić.

Pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstsvo dr Snežana Bojanić prenela je pozdrave i želje sekretara da “skup ostvarite na najbolji način, uz razmenu iskustava”.

– Sve počinje i završava se farmakologijom. Čestitam vam na lepom otvaranju skupa i dugogodišnjem organizovanju kongresa – istakla je dr Bojanić.

Ispred Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prisutnima se obratila prof. dr Kornelija Đaković, poručivši da joj je drago što može da pozdravi učesnike kongresa.

– Bila sam aktivan učesnik svih dosadašnjih kongresa farmakologa Srbije i iako se medicinom više ne bavim aktivno, zadovoljstvo je bilo pregledati program kongresa koji je veoma sadržajan. Sigurna sam da će skupovi doprineti novim idejama i naučnim dostignućima.18-09-19-3

Učesnike na svečanom otvaranju pozdravio je predsednik Organizacionog odbora Kongresa prof dr. Vitomir Ćupić, ocenivši da je farmakologija veoma značajna naučna oblast.

– Kongres je prilika da se okupe naučnici i stručnjaci, koji se bave farmakologijom ne samo u Srbiji nego i iz inostranstva. Poseban pažnja na ovim kongresima obratiće se na mlade istraživače, kojih ima mnogo – najavio je prof. dr Ćupić.

Oba Kongresa održavaju se prvi put u Novom Sadu.