Prijem za studente prve godine Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu održan je danas na Trgu Dositeja Obradovića. Pored prikladnog programa, upoznavanja sa upravom i rukovodiocima FTN-a, studentskim organizacijama FTN-a, brucoše je pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poželevši im dobrodošlicu u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.28-09-19-1

– Sigruno da nijedna ozbiljna država i nijedan ozbiljan grad ne mogu bez univerziteta i svega onog što univerzitet stvara, a to je intelektualni potencijal koji je neophodan za razvoj kako mikro sredine tako i grada, pokrajine i države. Vrlo je značajno da mladim ljudima pružimo veru da onog momenta kada završe fakultet u ovoj državu mogu da ostvare svoje želje i ciljeve. Za društvo je vrlo bitno da sačuvamo intelektualni potencijal, da ga negujemo od samog početka studiranja – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

On je podsetio da je pre 40 godina prijem studenata bio u amfiteatru, što je dokaz da veliki broj mladih ljudi želi da studira tehničke nauke.28-09-19-2

– U Srbiju dolazi sve više proizvodnih kompanija i dolazimo u situaciju da praktični nemamo inženjere na biroima – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački precizirao je da je ove godine FTN upisalo 2.400 brucoša.

– Svake godine povećava se broj studenata koji se upisuje na Fakultet tehničkih nauka i to je vrlo značajno jer inženjerske nauke su izuzetno važne za svaku državu. Ovo je prekretnica za vas, jer se opredeljujete za svoju buduću profesiju, da steknete znanje i radite ono što volite. Za većinu naših studenata otima se ceo svet, ali se poslednjih godina broj odlazaka mladih u inostranstvo drastično smanjio pre svega zahvaljujući kompanijama koje su iznikle iz fakulteta. Jako je važna ta sinergija između kompanija i FTN-a – zaključio je prof. dr Doroslovački.28-09-19-3

Brucoše je pozdravila i direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad Slavica Petrović, pozivajući ih da neguju zdrave stilove života i navike.

– Narednih godina u Zavod ćete dolaziti preventivno da kontrolišete vaše zdravlje. Bićete u situaciji da mnogo učite, da ste mnogo zauzeti, ali nemojte zaboraviti da treba da negujete vaše zdravlje, da treba da se bavite fizičkom aktivnošću, da pratite i osluškujete vaš organizam – podvukla je prof. dr Nikolić.28-09-19-4

Studentima se obratio i student prodekan FTN-a Dejan Naćić koji im je čestitao na izboru “najboljeg fakulteta kako u Srbiji tako i u regionu”.

– Na fakultetu ćete biti okruženi profesorima i asistentima koji će vam uvek izlaziti u susret. Za uspešno studiranje, redovno posećujete predavanja i vežbe – poručio je Naćić.

Pored programa studentima prve godine FTN-a predstavile su se studentske organizacije, kao i služba fakulteta, a brucoši su na izloženim štandovima mogli da postavljaju pitanja i starijim studentima.