Obeležavanje 55 godina rada Gerontološkog centra “Novi Sad” održano je večeras u vili “Moskva”, a tokom proslave velikog jubileja ocenjeno je da je ova ustanova, koja brine o najstarijim građanima, jedna od najboljih takvih ustanova ne samo u zemlji nego i u regionu.16-10-19-1

Tokom svečanosti povodom obeležavanja više od pola veka postojanja uručena su plakete onima koji su doprineli boljem radu Gerontološkog centra i podržali njegove aktivnosti, a jednu od plaketa, u ime gradonačelnika Novog Sada, primio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

– Vrlo je važno naglasiti da Novi Sad nije samo grad mladih i grad kulture, nego i grad humanosti. Briga o starim ljudima je više pitanje humanosti, nego obaveze. Starije populacije je sve više u svetu, pa tako i u Srbiji i ljudi od kojih smo učili, koji su naši roditelji, koji su naši dedovi i bake, zaslužuju da o njima ozbiljno brinemo. Ovo je prilika da svi zajedno sumiramo što smo radili, a Novi Sad veoma brine da se naši najstariji sugrađani u jesen svoga života osećaju što bolje – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.16-10-19-2

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slađana Čabrić istakla je da ustanova koja ima toliko licenciranih usluga zaslužuje pažnju. Ona je u ime ministra i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja čestitala jubilej zaposlenima, poručivši da rade veoma “odgovoran posao, a to je pomoć starim licima”.

Zamenica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova Milka Budakov čestitala je zaposlenima veliki jubilej.

– Mi smo socijalno odgovorno društvo prema starijim osobama i u pružanju usluga koje su njima potrebne. To su standardizovane usluge koje oni dobijaju, a koje služe da poboljšaju kvalitet života naših najstarijih sugrađana – istakla je Budakov.16-10-19-3

Direktorica Gerontološkog centra “Novi Sad” Slavica Škrbić zahvalila se Pokrajinskoj vladi i njenom predsedniku Igoru Miroviću, kao i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na podršci.

– Ovo je odgovorna zajednica koja brine o svojim najstarijim sugrađanima. Sa ponosom možemo da kažemo da ovaj posao obavljamo 55 godina, prešli smo dug put i danas u domskom smeštaju imamo 868 korisnika, a kroz usluge u lokalnoj zajednici zbrinjavamo više od tri hiljade korisnika sa teritorije Grada Novog Sada i prigradskih naselja. Jedna smo od najvećih vodećih ustanova u regionu, a usluge svakim danom širimo i razvijamo – zaključila je Škrbić.16-10-19-4

Gerontološki centar “Novi Sad” je ustanova socijalne zaštite koja razvija i realizuje različite oblike socijalne zaštite odraslih i starijih lica. Ustanova je osnovana 1964. godine, a kao dan ustanove zvanično je određen 16. oktobar. U sklopu Gerontološkog centra “Novi Sad” funkcionišu tri doma za penzionere u vidu tri radne jedinice: Dom Liman, Dom Novo naselje i Dom Futog, a ukupni smeštajni kapacitet u domovima je 868 mesta.

Svečanosti su prisustvovali i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić i zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada Branka Bežanov.