Multidisciplinarni konges s međunarodnim učešćem “Ishrana budućnosti” počeo je danas na Spensu, a ovogodišnji Kongres, deveti po redu, okupio je eminentne stručnjake iz različitih oblasti koji kroz svoje radove i izlaganje obuhvataju sve aspekte zdravog načina života.19-10-19-1

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić u izjavi za medije pre početka Kongresa poručio je da će lokalna samouprava uvek podržati ovakve skupove jer “shatamo koliko je ova tema bitna za razvoj civilizacije i da ne smemo verovati da smo izolovani od takvih uticaja”.

– Ključno je da moramo da znamo gde idu savremena stremljenja u svetu po pitanju ove teme. Procene su da će 2050. godine 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima i za takve gradove moramo obezbediti održivi razvoj.19-10-19-2

To je danas tema svih tema u svetu kada je reč o civilizaciji, kako obezbediti dovoljno pitke vode, dovoljno hrane i Novi Sad ne sme da ostane na margini takvih dešavanja, jer shatamo koliko je bitna ova tema za razvoj civilizacije – kazao je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Koncept “Ishrana budućnosti” odnosi se na sve životne sfere koje doprinose zdravom i srećnom životu, od zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, ekologije i zaštite životne sredine do pozotivne psihologije.

Organizatorka Kongresa “Ishrana Budućnosti” Ivana Vujasin istakla je da je Kongres jedinstven u svetu, jer okuplja ljude različitog akademskog obrazovanja i ljude koja svoja iskustva žele da podele sa drugima, dok teme objedinjuju sve aspekte zdravog načina života.19-10-19-3

– Ove godine učesnici nam dolaze iz 11 zemalja i imaćemo prilike da čujemo više od 70 predavača, na teme koje su pažljivo osmišljene. Kongres služi i da se dobije veoma mnogo informacija na jednom mestu, jer su svi predavači dostupni – objasnila je Vujasin.

Na ovogodišnji multidisciplinarni Kongres pristigla su i 144 rada, a nakon selekcije naučnog i upranog odbora, publikovan je 101 rad u Zborniku radova. Kongres traje dva dana.