Konferencija “Pametni i održivi gradovi: krenuli jesmo, znamo li kuda ćemo?”, o inovacijama i tehnologijama koje donose strategije “pametnih gradova”, održana je danas u Novom Sadu. Na konferenciji su prezentovani aktuelni razvoji “pametnih gradova” u Evropi i svetu i projekti “pametnih gradova”, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić prezentovao je strategiju razvoja Novog Sada kao “pametnog grada”.

– Došlo je vreme “pametnih gradova” i on postaje način života. U “pametnim gradovima” je jasna interakcija između onih koji upravljaju gradom i njegovih građana. Dugoročni cilj jeste da građani upravljaju gradom, a da bi upravljali gradom moraju da raspolažu svim informacijama koje su neophodne da bi mogli da utiču na lokalnu vlast kako bi lokalna vlast popravljala uslove života građana – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

On je objasnio da je gradonačelnik Novog Sada formirao Radno telo koje će napraviti strategiju, prilagođenu onome što građani žele, najavljujući da će ovo telo u narednom periodu definisati kratkoročne i dugoročne ciljeve, te da će relativno brzo Skupština grada usvojiti kratkoročne i dugoročne mere po pitanju “pametnog grada” u Novom Sadu.

– Ako neko želi da vidi kada mu autobus stiže na stanicu, ako neko želi da vidi kakvo je zagađenje u gradu, ako neko želi da vidi u kakvom statusu je predmet koji je podneo kod lokalne samouprave, on to treba da vidi na smart uređaju ili nekom drugom elektronskom uređaju.

Novi Sad nije samo grad kulture i omladine, već i informacionih tehnologija i nameće se da bi trebali da budemo ispred drugih u implementaciji strategije “pametnih gradova” – precizirao je predsedik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Konferenciju je organizovala kompanija “DunavNET”, Radio-televizija Vojvodine i Fondacija Pinta 021, uz podršku Međunarodne asocijacije pametnih gradova OASC, a direktor “DunavNET-a” dr Srđan Krčo istakao je da Asocijacija definiše protokole i standardizuje način implementacije pametnih servisa u gradovima.

– Gradovi u asocijaciji mogu da koriste mnogo znanja i iskustva od gradova koji su već uveli takve servise, moguće je implementirati pojedine servise koji su ugrađeni u nekim gradovima, a biće omogućeno i domaćim IT firmama da svoja rešenja izvezu u neki od 150 gradova koji pripadaju asocijaciji – objasnio je dr Krčo.

Na konferenciji je predstavljena i Dunavska medijska mreža, koja je proistekla iz inicijative Radio-televizije Vojvodine, a direktor RTV-a Miodrag Koprivica objasnio je da ova televizija nije samo javni medijski servis koji radi isključivo na informisanju građana, već “imamo širu društvenu odgovornost i funkciju”.

– Ove godine se selimo u novu zgradu i vladamo novim tehnologijama. Naši ljudi pored toga što rade na informisanju, upravljaju i rade na novim tehnologijama i svakim danom stiču nova znanja koja su neophodna da bi mogli da pratimo sve društvene trendove i afirmišemo nove tehnologije – zaključio je Koprivica.

Pored Novog Sada, na konferenciji su učestvovali i predstavnici Subotice.