Članovi Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu na današnjoj sednici jednoglasno su utvrdili Predlog odluke o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada, Republika Srbija i Opštine Kumanovo, Republika Severna Makedonija i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Prema Predlogu odluke, saradnja se uspostavlja na osnovama ravnopravnosti dva prijateljska naroda radi unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja. Grad Novi Sad i Opština Kumanovo, kako je navedeo u Predlogu odluke, uspostaviće saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Kako je naveo u obrazloženju pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Aleksandar Petrović, Kumanovo, koje je sedište istoimene Opštine, je treći po veličini grad u Severnoj Makedoniji sa značajnim brojem stanovnika srpske nacionalnosti i ima velik značaj za srpsku zajednicu u Severnoj Makedoniji, kao i za važne trenutke srpske istorije. On je podsetio da Grad Novi Sad i Opština Kumanovo od 10. novembra 2018. godine imaju potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje saradnje, precizirajući da su odbornici Opštine Kumanovo već doneli pozitivnu odluku da se saradnja institucionalizuje.