Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godina, kao i delegacijom Vojske Srbije, položio je danas venac na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

– Danas je 101. godišnjica od ulaska srpske vojske u Novi Sad i to je i simboličan početak novog veka u pamćenju ovog događaja. To je bitan kamen međaš u istoriji grada. Od tada Novi Sad prestaje da bude palanka i kreće da se razvija u grad. Novi Sad postaje stvarni centar srpske kulture, svega onoga što se dešava na ovim prostorima preko Save i Dunava, na području današnje Vojvodine. Ovo je više nego značajan datum za Novi Sad i verujem da će se kroz vekove obeležavati, kao što i mi imamo obavezu da ga obeležavamo danas –  rekao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godina Novi Sad Goran Maksimović istakao je da 9. novembar “predstavlja jedan od najsvetlijih trenutaka naše istorije naše varoši”.

– Tog 9. novembra srpska oslobodilačka vojska, pod komandom majora Bugarskog, ušla je i oslobodila ovaj grad posle vekovnog ropstva. To je omogućilo koji dan kasnije, 25. novembra, da se održi Velika narodna skupština i da se prisajedinimo Kraljevini Srbiji. Od tog trenutka pa do danas mi živimo zajedno i naš narod je slobodan u ispovedanju svoje nacionalnosti, vere, kulture i prosvete – kazao je Maksimović.