Izložba slika “Slikom do osmeha” otvorena je danas, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, u holu Skupštine Grada Novog Sada. Na izložbi su predstavljena 43 rada slikara, nastalih tokom likovnih kolonija održanih u Udruženju distrofičara Južnobačkog orkuga, Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada i Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”.

Izložba je prodajnog karaktera, a novac od kupovine slika ostaće pomenutim udruženjima i školi “Milan Petrović” za unapređenje njihovog rada.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zahvalivši se svima koji su učestvovali u njenoj organizaciji.

– Grad Novi Sad je grad humanih ljudi, a danas pokazujemo da Skupština grada može imati i drugu funkciju, funkciju galerije sa humanitarnim karakterom. Ovakve izložbe do sada nisu bile praksa u Skupštini, ali se nadam da će ovakvi događaji postatati tradicija. Novosadski parlament ne treba da bude samo viđen kao mesto gde se skupljaju političari,

nego kao potpuno otvoreno mesto za sve građane i građanke i kad god možemo da predstavimo nešto interesantno i bitno za Novi Sad da to i učinimo baš ovde u Skupštni grada – poručio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On se zahvalio slikarima što su bili spremni da se odreknu svojih dela, a unapred se zahvalio i onima koji će slike kupiti i tako pomoći rad uduruženja i škole “Milan Petrović”.

Pored predsednika Supštine grada, otvaranju su prisustvovali i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, predsednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama Skupštine grada Sonja Radaković, kao i jedan od slikara čiji su radovi izloženi Stanko Rodić.

– Učestvovao sam na mnogim likovnim kolonijama i do sada se nikada nije desilo da su slikari, kada je tražena pomoć za ovakve događaje, odbili da pomognu. Uvek su nesebično pomagali, poklanjajući svoje radove. Pozdravljam sve koji su učestvovali u oranizovanju izložbe sa željom da ona uspe i da pomognemo ljudima kojima je pomoć potrebna. Zahvaljujem se i slikarima koji su donirali slike, nek im ova izložba bude i podstrek za dalji rad – kazao je Rodić.

Izložba “Slikom do osmeha” otvorena je do 13. decembra, a svi zainteresovani moći će da je posete svakim radnim danom i subotom od 11 do 18 časova. Adresa Skupštine Grada Novog Sada je Ulica Žarka Zrenjanina 2, a u hol gde su izložene slike ulazi se na III ulazu.