Koncertna promocija knjige “Srbi i evropski kompozitori” autora Dejana Tomića, u kojoj se nalazi 228 imena evropskih muzičkih stvaralaca koji su komponovali na temu Srbije i srpskog naroda, održana je večeras u Svečanoj sali Gradske kuće.

Tako je Gradska kuća bila pravo mesta i u sklopu obeležavanja i priprema za Evropsku prestonicu kulture, a večerašnja promocija knjige pokazala je koliko su evropski kompozitori posvetili dela Srbiji i srpskom narodu.

Na promociji je, pored razgovora o knjizi, upriličen i koncertni program, a prisutne je pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je istakao da se večerašnjim događajem potvrđuje da Svečana sala Gradske kuće, jedan od najreprezentativnijih prostora u našem gradu, pripada svima nama, a “posebno onim sugrađanim i gostima čija su dela na neki poseban način obojila život i stvaralačku energiju našeg grada.”

– Životna biografija Dejana Tomića, istinski kulturnog radnika i stvaraoca, ima u sebi toliko, naizgled, različitih segmenata, ali će svako u njoj veoma lako prepoznati onaj jedan zajednički imenitelj, ljubav prema sopstvenom poreklu i tradiciji, ali i veliko poštovanje i uvažavanje prema svima onima koji naš zajednički životni prostor čine toliko bogatim – poručio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On je dodao da je Tomić svu svoju radnu energiju usmerio na istraživanje rasutog srpskog narodnog poetskog i proznog blaga, savremene poezije, stare srpske periodike, kao i područja muzike.

– Autor je velikog broja knjiga za koje su predgovore i pogovore pisala neka od najeminentnijih imena naše književne i istoriografske reči. Siguran sam da svako od vas u delima Dejana Tomića može da nađe nešto za sebe. Zahvaljujem vam se što se večerašnjim prisustvom obogatili ovaj prostor i dali na značaju onome što radi Dejan Tomić – zaključio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Autor Dejan Tomić prikupljao je materijal za knjigu više od 25 godina. On je kazao da ova knjiga vraća ponos srpskom narodu, jer ukazuje na činjenicu da je čak 228 evropskih muzičkih stvaralaca posvetilo pažnju Srbima i srpskom narodu.

– Oni su pisali kompozicije na tekstove narodnih pesama ili su na srpske muzičke motive komponovali kompozicije ili su posvećivali kompozicije srpskim ličnostima – objasnio je Tomić, dodajući da knjiga otkriva jedan čudesan odnos stranih muzičkih stvaralaca prema srpskom narodu.

Kako je ocenjeno, knjiga “Srbi i evropski kompozitori” predstavlja studiju-leksikon evropskih kompozitora koji su stvarali inspirisani srpskom muzikom i tradicijom. Čajkovski, List, Brams, Rimski-Korsakov samo su neka imena koje se nalaze u ovoj knjizi uz priče kako su pojedina dela nastala i kome su bila posvećena.

O knjizi su, pored autora, govorili prof. dr Milivoje Pavlović, prof. muzikolog Gordana Krajačić, prof. dr Uroš Dojčinović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine Zoran Veljanović i urednik Izdavašta RTS Dragan Inđić.

Autor Dejan Tomić je tri decenije radio kao muzički urednik na Radio televiziji Vojvodine i autor je više knjiga koje se bave muzikom na ovim prostorima.