Prijem za predstavnike gradova i opština iz regiona, goste “Sajma zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu”, održan je danas u Svečanoj sali Gradske kuće, a goste i delegacije primio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Prijem se organizuje u okviru održavanja drugog “Sajma zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu”, koji za cilj ima da okupi sve one koji žele da unaprede saradnju srpskog naroda u Srbiji i regionu, kao i svih relevantnih aktera u oblastima privrede, turizma i kulture.

Pozdravljajući prisutne, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić preneo je pozdrave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

– Svi smo u prilici da vidimo da u ovim turbulentnim vremenima, srpski narod, kao najveći narod regiona,  ima istorijsku dužnost i obavezu da prihvati odgovornost i bude sve ono što trenutno radi država Srbija, a to je stabilizacija i privredno povezivanje ljudi koji ovde žive – istakao je na prijemu predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

– Ovo je druga manifestacija, pre svega okrenuta onima koji su došli u ovaj grad, ali su zadržali veze sa radnim krajem. U istoriji grada se pokazalo da su narodi dolazeći iz drugih regija, stvarali grad kakav danas znamo. Ova manifestacija jeste prilika da se na neki način podigne značaj zavičajnih udruženja da bi bili na mestu koje zaslužuju – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

“Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu” održaće se u subotu, 22. februara u hali “Master” Novosadskog sajma, a organizator manifestacije je Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine. Direktor Fonda Duško Ćutilo objasnio je da manifestacija treba na jednom mestu da objedini sve one aktere koji iz oblasti privrede, turizma i kulture treba i žele da unaprede saradnju srpskog naroda u Srbiji i regionu.

– Naš cilj je da sve učesnike i izlagače manifestacije povežemo kako bi oni u narednom periodu unapredili i razvili saradnju. Veoma mi je drago što su danas sa nama predstavnici institucija iz regiona, iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. Na 100 štandova, sa preko 80 izlagača, predstaviće se veliki broj institucija, turističkih organizacija, zavičajnih udruženja, pojedinaca, proizvođača narodnih nošnji i drugih. Na jednom mestu će moći da se vide običaji, kultura i tradicija srpskog naroda – zaključio je Ćutilo.

Učešće na “Sajmu zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu” najavili su predstavnici institucija, privrednici iz Srbije i regiona, predstavnici gradova i opština, zavičajna  udruženja, slikari, pesnici i izdavači, kao i zavičajna kulturno-umetnička društva. Na manifestaciji se očekuje veliki broj izlagača iz Srbije i regiona, a predviđen je i bogat kulturno-umetnički program.