Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja na današnjoj sednici razmatrala je pristigle inicijative za dodelu Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Novog Sada za 2020. godinu. Komisija je na današnjoj sednici utvrdila da je blagovremeno, do 15. septembra 2020. godine, pristiglo deset predloga za kandidate za dodelu Oktobarske nagrade, odnosno da je blagovremeno, do 1. oktobra 2020. godine, pristiglo devet predloga za kandidate za dodelu Novembraske povelje.

Među predloženim kandidatima za Oktobarsku nagradu su inovator Mile Plavšić, književnik i vajar Radovan Ždrale, učiteljica i humanitarka Anđelka Krasojević, „Kaćke novine“, arhitekta Miroslav Krstonošić, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, humanitarna fondacija „Tate Novosađani“, volonteri i volonterke Novog Sada, publicista Vladimir Vrgović i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Komisije je utvrdila da incijativa da Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu dobije visoko gradsko priznanje nije blagovremena podneta.

Među predloženim kandidatima za Novembarsku povelju su vladika bački dr Irinej Bulović, „Kaćke novine“, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Ratko Tošić, Gradska biblioteka, volonteri i volonterke Novog Sada, Odbor za prikupljanje potpisa od građana Veternika, prof. dr Teodor Kovač i novinar lista „Dnevnik“ Ljuba Vukmanović.

Oktobarska nagrada Novog Sada, dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti. Oktobarska nagrada Novog Sada se dodeljuje građaninu ili grupi građana za zajedničko delo ili ostvarenja, koji rade ili su radili na teritoriji Grada Novog Sada, kao i preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama čije je sedište na teritoriji Grada. Oktobarska nagrada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada. Oktobarska nagrada se može posebno dodeliti učeniku i studentu kao pojedincu ili grupi za zajedničko ostvarenje i rezultate u naučnom ili umetničkom radu, kao poseban vid društvenog priznanja za stvaralaštvo mladih na teritoriji grada.

Novembarska povelja Novog Sada, dodeljuje se kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Novembarska povelja dodeljuju se građaninu i grupi građana, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.