Izložba „Češko staklo“, kolekcija koju čine replike izrađene prema originalnim predmetima firme Loetz iz mesta Klašterski Mlin u Češkoj, otvorena je večeras u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada.

Izložba je otvorena u okviru manifestacije „Novosadske radosti“, koja promoviše češku kulturu u Srbiji, a tokom svečanog otvaranje prisutnima se obratila predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, poručivši da su narodi Češke i Srbije bliski svojom tradicijom i kulturom, tkali veze tokom istorije.

– Novi Sad, koji s ponosom nosi titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine oduvek je bio mesto zajedničkog suživota mnogih naroda i nacionalnih zajednica i oduvek je nadaleko poznat kao višenacionalna, multikulturalna, multikonfesionalna sredina otvorena za sve dobronamerne ljude. Tome svedoči i današnja izložba. Novi Sad je mesto sastajanja i spajanja svih evropskih i svetskih tokova – istakla je predsednica gradskog parlamenta MSc Marinković Radomirović.

Ona je dodala da se replike čuvenih predmeta od češkog secesijskog stakla prirodno uklapa u ambijent i duh našeg grada, zahvalivši se vlasniku kolekcije Borislavu Šoši što je u Novom Sadu prikazao deo svoje kolekcije.

– Zahvaljujem se i svim članovima udruženja „Češka beseda Novi Sad“, koji se neumorno trude da naš grad još više povežu sa Češkom kroz kulturna, nacionalna i etnička načela – kazala je MSc Marinković Radomirović, zaključivši da će naš grad nastaviti aktivno da radi na produbljivanju i jačanju svih oblika saradnje i prijateljstva dva naroda.

Izloženi predmeti ponavljaju čuvenu secesijsku kolekciju Phenomen, koja je osvojila Grand Prix na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine i zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Sent Luisu 1904. godine, a ambasador Republike Češke u Srbiji NJ.E. Tomaš Kuhte istakao je veliko zadovoljstvo što će kolekciju češkog stakla, simbola ove zemlje, imati prilike da vide Novosađani i Novosađanke.

– Drago mi je da promovišemo našu zemlju u Srbiji i u tome nam veoma pomažu češka udruženja koja čuvaju našu kulturu. Staklo je simbol Češke, a ono je sinonim za kvalitet – zaključio je ambasador Kuhte.

Svečanom otvaranju prisustvoali su i predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine  Ljiljana Stehlik, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, direktorica Muzeja Grada Novog Sada MSc Vesna Iković, kao i vlasnik kolekcije Borislav Šošo.