Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, volonteri i volonterke Novog Sada i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada,

dok je Novembarska povelja za 2020. godinu pripala vladici bačkom dr Irineju Buloviću, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Gradskoj biblioteci, odlučeno je na današnjoj svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću nagrada je dodeljena za izuzetna zalaganja u oblasti kulture, književnosti i istorije, čime je doprineo očuvanju i jačanju nacionalnog identiteta, razvoju i promovisanju savremene srpske kulture u međunarodnim okvirima. Volonterima i volonterkama Novog Sada Oktobarska nagrada dodeljena je za izuzetno angažovanje u svim oblastima života i rada lokalne zajednice, u svakodnevnim i vanrednim situacijama, kojim su podigli svest o značaju zajedništva i solidarnosti za razvoj čitave zajednice. Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine visoko gradsko priznanje dodeljeno je za rezultate ostvarene u nastavno-naučnom radu, požrtvovanost i entuzijazam zaposlenih u borbi protiv infektivnih bolesti i nesebiču hrabrost u uslovima visoke zaraznosti, kada su u ratu protiv novog virusa, COVID 19 stali na prvu liniju borbe za život i zdravlje svojih sugrađana.

Vladika bački dr Irinej Bulović zaslužio je Novembarsku povelju za 2020. godinu za doprinos obnavljanja religijskog života, razvoju duhovnosti i plodan naučno-bogoslovski, književni, prevodilački i prosvetiteljski rad. Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Novembraska povelja dodeljena je za dostignuća ostvarena odgovornim i nesebičnim timskim radom i organizacijom svih nastavnika, saradnika, studenata i osoblja fakulteta na sprečavanju širenja COVІD 19, kojim su pružili nemerljiv doprinos zdravstvenoj sigurnosti i zaštiti građana. Gradskoj biblioteci visoko gradsko priznanje dodeljeno je za 175 godina rada, začetog na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, kojim se promovišu knjiga i čitanje, kroz slobodan pristup trajnim vrednostima za sticanje ljudskog znanja i informacija i kojima se doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Nagrade će ovogodišnjim laureatima biti dodeljene na svečanosti u Gradskoj kući.