Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelenom Marinković Radomirović položio vence na Spomen groblje u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine.

Vence su tom prilikom položili i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

– Nećemo dozvoliti da senka zaborava padne na junaštvo i besmrtna dela naših predaka,  znanih i neznanih junaka, koji su izvojevali slobodu za naš grad 23. oktobra 1944. godine. Sa punim poštovanjem, ceneći njihove nadljudske napore i najveću moguću cenu koju su platili, danas živimo i ljubomorno čuvamo ono što su nam ostavili kao njihov legat. Taj svojevrsni  zavet koji su nam darovali, mi moramo da prenesemo današnjim generacijama. Danas živimo u drugim okolnostima, bijemo sasvim druge bitke, suočavamo se sa protivnikom na globalnom nivou, kao što je korona virus, ali ne zaboravljamo kroz šta su naša zemlja i naš grad  prolazili sredinom 20. veka.

Sećajući se i slaveći dolazak slobode tog oktobra 1944. godine u Novi Sad, odajemo poštovanje brojnim žrtvama i svesni smo da se te stvari, nažalost, mogu ponoviti. Mir i sloboda su neprolazne ljudske vrednosti i preduslov svakog prosperiteta i napretka jednog društva. Hvala Prvoj brigadi Kopnene vojske Srbije, SUBNOR-u, kao i Udruženju rezervnih vojnih starešina što su uvek tu da zajedno obeležimo ovaj važan istorijski datum – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević dodavši da se ovi važni istorijski datumi moraju snažnije čuvati od zaborava, jer se čini da ljudi pod pritiskom svakodnevice i usled ubrzanog tempa života, ne poklanjaju dovoljno značaja i pažnje sećanju na datume koji obavezuju i opominju.

Predstavnik Gradskog odbora SUBNOR-a Novi Sad Mihajlo Vujasin istakao je da ta organizacija nastoji da mlađe generacije opomene da se mora čuvati ono što su prethodne stvorile.

– Naši preci podarili su nam mir. Mi smo svi potomci boraca iz prethodnih ratova, i treba da pronosimo poruku mira i slobode dalje. Poruka za nove generacije je da uče mnogo, jer će samo znanjem ojačani ceniti slobodu i neće dozvoliti drugima da je ugroze – naglasio je Vujasin.