Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović uručili su Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju za 2020. godinu građanima i institucijama kojima su dodeljena ta priznanja. Priznanja se dodeljuju povodom 23. oktobra 1944. godine – dana kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembra 1918. godine – dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

– Ništa ne može da umanji snagu dana sećanja na besmrtne junake koji su dali živote da oslobode Novi Sad od fašističkog zla. Ništa ne može da izbriše sećanje na hrabrost i ogromne žrtve koje su oslobodioci Novog Sada podneli za našu budućnost, i za budućnost naše dece. Nikada nećemo žrtvovati slobodu koja je građena na grobovima naših hrabrih predaka, a vreme koje neumitno prolazi nikada neće umanjiti veličinu njihovog podviga. Deveti put imam tu retku privilegiju da u ime svih Novosađana čestitam najboljima među nama, ali prvi put mogu da im zahvalim na tome što su nam spasavali živote. Da kažem jedno ogromno hvala na bezrezervnoj borbi i hrabrosti, na tome što ni jednog trenutka nisu odustajali, što ni jednog sekunda nisu posustajali, što su radili izvan granica ljudske izdržljivosti. Novi Sad je slika svih nas, naš odraz u ogledalu. Današnji Novi Sad pokazuje da žrtve naših predaka nisu bile uzaludne. Novi Sade, srećan ti dan osvajanja slobode – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na svečanosti u Gradskoj kući.

Oktobarska nagrada Novog Sada uručena je direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću, u ime volontera i volonterki Novog Sada nagradu je primio Milan Dudić, najstariji volonter Novosadskog volonterskog servisa, u ime Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine nagradu je primila prof. dr Vesna Turkulov.

Novembarska povelja Novog Sada za 2020. godinu uručena je dr Irineju Buloviću Episkopu novosadskom i bačkom, somborskom i segedinskom, u ime Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu povelju je primila dekan prof. dr Snežana Brkić, a u ime Gradske biblioteke u Novom Sadu priznanje je primio direktor Dragan Kojić.

U ime ovogodišnjih laureata obratio se dr Irinej Bulović koji je naglasio da je u osnovi novembarskih i oktobarskih događaja borba naroda za slobodu i jedinstvo.

– Nama ostaje obaveza da se trudimo da budemo u službi našeg naroda, a nemam nikakve sumnje u to, gledajući pored sebe ove časne ljude. Novi Sad ima čime da se ponosi. Eparhija bačka se u protkle tri decenije trudila da bude otvorena za saradnju sa svima. Po primeru mojih velikih prethodnika, novčani deo ove nagrade biće prosleđen dobrotvornoj ustanovi Eparhije bačke za realizaciju projekta Narodne kuhinje, a za nekoliko dana biće izvršeno osvećenje prostorija, čime će zvanično otpočeti njen rad – poručio je dr Irinej Bulović.