Udruženje „Izraelski centar Novi Sad“ počeo je danas sa radom, a svečanom otvaranju prisustvovala je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović i ambasador Izraela u Republici Srbiji NJ.E. Jahel Vilan.

„Izraelski centar Novi Sad“ je nevladina organizacija osnovana radi uspostavljanja boljih odnosa između Srbije i Izraela u oblastima ekonomije, obrazovanja i kulture, a tokom svečanog obeležavanja početka rada ovog udruženja, predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović istakla je da će delovanje „Izraelskog centra Novi Sad“ produbiti saradnju i prijateljske odnose dve države.

– Kroz burne tokove istorije obe naše zemlje pretrpele su velike promene, brojne istorijski, privredno i u svakom drugom smislu teške i bremenite periode, ali je prijateljstvo ljudi ostalo neraskidivo i, čini mi se, kroz sve te teškoće još tešnje – poručila je MSc Marinković Radomirović.

Osvrnuvši se na privrednu saradnju dve zemlje, predsednica Skupštine Grada Novog Sada je utvrdila da izraelski i domaći privrednici sve više uspostavljaju i razvijaju ekonomske veze, što predstavlja značajan finansijski podsticaj za privredu. Ona je dodala i da zahvaljujući Jevrejskoj opštini u Novom Sadu, sa kojom lokalna samouprava neguje dugogodišnju saradnju, „kultura, istorija i tradicija jevrejskog naroda ostali su duboko ukorenjeni u identitetu našeg grada.“

– Nadam se da će i „Izraelski centar Novi Sad“ biti još jedan od kamena temeljaca na kojima ćemo izgraditi još bolje odnose – precizirala je predsednica gradskog parlamenta.

Ambasador Izraela u Republici Srbiji NJ.E. Jahel Vilan kazao je da nema sumnje da je za odnos dve zemlje od suštinskog značaja „naša zajednička prošlost koju smo proživeli“.

– Istorija jevrejskog narod nalazi se i u temeljima Novog Sada. Čuvati prošlost važno je i zbog pogleda u budućnost – poručio je ambasadro Izraela.

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović objasio je da ova ustanova čuva 45 miliona dokumenata, među kojima se na hiljade odnosi na život, kulturu i istoriju Jevreja sa ovih prostora. Tokom današnje svečanosti prisutnima se obratio i predsednik „Izraelskog centra Novi Sad“ Srđan Ratković.