Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović razgovarala je danas sa zamenikom gradonačelnika izraelskog grada Ašdoda Šimonom Kancnelsom putem video konferencije, a sagovornici današnjeg razgovora o mogućim vidovima saradnje bili su i počasni konzul Republike Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić,

savetnik zamenika gradonačelnika Ašdoda Vladislav Sandlerski i Rodoljub Oreščanin iz nevladine organizacije Izraelski centar Novi Sad. Razgovori o mogućoj saradnji dolaze na inicijativu izraelskog grada Ašdoda, a posredstvom nedavno otvorenog Izraelskog centra Novi Sad.

Predsednica gradskog parlamenta MSc Jelena Marinković Radomirović pozdravila je izraelske kolege u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i svoje lično ime, i tokom razgovora upoznala ih sa istorijom, kulturom, ali i privrednim ostvarenjima i potencijalima Novog Sada, kao i u kojim oblastima bi mogle biti dodirne tačke dva grada. Ona je navela da je Novi Sad administrativni, naučno-obrazovni, privredni i kulturni centar Autonomne pokrajine Vojvodine, dodavši da ogroman intelektualni kapacitet i potencijal grada čine Univerzitet u Novom Sadu, kao i privatni univerziteti i fakulteti.

– Ono u čemu taj potencijal najviše prednjači prethodnih godina su informacione tehnilogije, što je trend u celom svetu. Pored toga, protekle godine, tokom mandata gradonačelnika Miloša Vučevića, obeležene su i dolaskom pojedinih svetskih kompanija u Novi Sad – istakla je predsednica novosadske Skupštine MSc Marinković Radomirović.

Ona je dodala da je Novi Sad voljan da sa svakim gradom koji je spreman na saradnju razgovara, a da je prvi korak u tom procesu međusobna komunikacija o obostranim društvenim interesima.

Zamenik gradonačelnika Šimon Kancnelson istakao je otvorenost izraelskog grada, potvrdivši da inicijativa o saradnji dolazi jer su vidljive oblasti u kojima se veza Ašdoda i Novog Sada može ostvariti. On se zahvalio predsednici Skupštine grada na razgovoru i upoznavanju, pozvavši predstavnike Novog Sada u posetu Ašdadu.