Etno izložba fotografija „Korona-kruna“ autora Pavela Surovog i 5. Festival „Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini“, otvoreni su danas u Kulturnom centru Kisač, uz poštovanje epidemioloških mera.

Izložbu fotografija i 5. Festival „Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini“ otvorila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, istakavši da festival „Narodne nošnje Slovaka u Vojvodini“ zauzima veoma značajno mesto među manifestacijama koje se organizuju pod okriljem Kulturnog centra u Kisaču.

– Naša pokrajina Vojvodina oduvek je bila mesto zajedničkog suživota brojnih različitih zajednica, čije specifičnosti određuju različiti jezici, konfesije ili etnička pripadnost. Danas u Srbiji i Vojvodini živi i brojna slovačka zajednica, koja je tokom više od 260 godina izgradila vlastitu autohtonu kulturu.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Kulturni centar u Kisaču ustanove su koje već godinama rade na očuvanju i negovanju tradicionalnih elemenata u kulturnom stvaralaštvu slovačke nacionalne manjine na ovim prostorima – poručila je predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović.

Kako je rečeno, Festival ovog puta čine izuzetno zanimljiva izložba koja prikazuje svu lepotu i raskoš slovačke narodne nošnje u raznim periodima i govori o ljubavi i poštovanju autora Pavela Surovog, inače i direktora KIC „Kisač“, prema tradiciji i želji da se neumorno radi na negovanju nacionalnog identiteta.

– Format ovogodišnjeg Festivala odredile su vanredne okolnosti, ali će njegov sadržaj, zahvaljujući savremenim tehnologijama, biti dostupan njegovim poštovaocima – kazala je MSc Marinković Radomirović.

Autor izložbe i direktor Kulturnog centra Kisač Pavel Surovi istakao je da su Slovaci i Srbi braća, „koja su se uvek zajedno borila za slobodu na ovim prostorima, počevši od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji“.

– Ovaj festival je zajedno sa Kulturnim centrom Kisač nadovezao jednu lepu saradnju i gde god je izložba bila postavljena izazvala je veliku pažnju i dovela publiku da se upozna sa slovačkim narodom – kazao je Surovi.

U okviru otvaranja Festivala, prikazan je i mjuzikl „Legenda o bogatstvu slovačkog naroda“, po motivima priče Madačov Maroša, u kojem se prepliću tradicija i savremeni pokret, pesma i kostim.