Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović posetila je danas Ustanovu za izradu tapiserija „Atelje 61“ i sa direktorom Zoranom Bulatovićem razgovarala o planovima i budućim projektima „Ateljea 61“. Ustanova za izradu tapiserija ove godine obeležava 60 godina od osnivanja,

a predsednica novosadske Skupštine ocenila je da je „Atelje 61“ već šest decenija, od idejnih tvoraca i pokretača Boška Petrovića i Etelke Tobolke, do današnjeg direktora, jedinstven centar tapiserijske umetnosti ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

– Ove godine Ustanovu za izradu tapiserija „Atelje 61“ obeležava 60 godina od osnivanja i ovaj dug period pravi je pokazatelj koliko je rada, truda i ljubavi utkano u jedan specifičan posao i umetničko stvaralaštvo. Novi Sad sa nestrpljenjem očekuje godinu kada ćemo biti Evropska prestonica kulture, a „Atelje 61“ svakako je ustanova koja je doprinele i koja će nastviti da doprinosi kulturnoj baštini i umetničkom stvaralaštvu Novog Sada i Srbije – istakla je predsednica Skupštine grada MSc Jelena Marinković Radomirović.

U okviru posete, direktor „Ateljea 61“ Zoran Bulatović upoznao je predsednicu novosadskog parlamenta sa pripremama izložbe „Tapiserija A61 – od začetka ka budućnosti“, koja uskoro treba da se održi u Danskoj. Kako je objašnjeno, „Atelje 61“, kroz međunarodnu, međuinstitucionalnu i izložbenu saradnju sa Umetničkim centrom Silkeborg Bad, predstaviće svoju Zbirku, deo kulturnog nasleđa Novog Sada i Srbije.

Tokom razgovora predstavljena je i saradnja kroz zajedničke projekte „Ateljea 61“ sa fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a najsvežiji primer je učešće domaćih i stranih strip umetnika na poslednjoj Međunarodnoj koloniji tapiserista „Boško Petrović“, koja je prošle godine bila posvećena upravo strip umetnosti i autorima koji se iskazuju kroz ovakav vid stvaralaštva. Tokom današnje posete obiđen je i deo prostora „Ateljea 61“, koji se renovira. Kako je objašnjeno, iz budžeta Grada Novog Sada za radove je izdvojeno oko šest miliona dinara, a nakon renoviranja u novom, multifunkcionalnom prostoru biće izložen deo Zbirke tapiserija „Ateljea 61“.