Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović prisustvovala je danas svečanosti, povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ i tom prilikom pogledala program u organizaciji učenika ove škole.

Svečanost je održana uz epidemiološke mere i zaštite učenika i nekolicine roditelja, a ograničenom broju gostiju đaci su izveli Svetosavsku himnu, te nekoliko recitacija i pesama.

– Veoma mi je drago što sam danas u prilici da vas pozdravim u ime Skupštine Grada Novog Sada i u svoje lično ime i svima vam najsrdačnije čestitam Savindan, dan školske slave, veliki prazik posvećen svetom Savi – istakla je predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović na svečanosti.

Ona je dodala da dva imena, Dositej Obradović i sveti Sava, „poručuju da je ispravan, moralan, prosvetiteljski i produhovljeni put uvek pravi put“.

– Sledite taj put. Dragi đaci, vi ćete svakako steći obrazovanje ali pre svega poštujte svoje roditelje, bake i deke, svoje učitelje i nastavnike, budite dobri drugovi, vredni, marljivi ljudi i negujte sve one svetosavske vrednosti, jer samo su one svevremene i neprolazne – podvukla je MSc Marinković Radomirović.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“ Stanimir Paunović poručio je da je prošlo skoro osam vekova otkako je Rastko Nemanjić, sveti Sava, u našem društvu postavio temelje školstva.

– Jedan od ključnih zaveta Savinog prosvetiteljskog dela jeste da su obrazovanje i vaspitanje ključni činioci napretka države i društva. I u ovim sprecifičnim okolnostima, vaspitači i nastavnici slede Savin put i ulažu sav trud da svoje znanje i umeće prenesu na decu – kazao je Paunović.

Pored kulturnog programa, tokom svečanosti isečen je i slavski kolač.