Povodom Dana državnosti danas je u malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine otvorena izložba „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“ autorke Ljiljane Trifunović, etnološkinje i muzejske savetnice, kojoj je, ispred Grada, prisustvovala predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja koji su nastali na teritoriji Vojvodine od 1870. godine do početke drugog svetskog rata, većinom u periodu vladavine Austrougarske monarhije, kada je srpska trobojka bila zabranjena, a nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla.

Na otvaranju izložbe govorile su Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i direktorica Muzeja Vojvodine mr Tijana Stanković Pešterac.

Državni, odnosno nacionalni simboli su zastava i grb koji u sebi nose informacije o istoriji, tradiciji i vrednosti određene zemlje. Oni, pre svih drugih simbola, u čoveku izazivaju osećaj pripadnosti i zajedništva. Lepota predmeta koji su pred nama ne govori samo o umeću i veštini onih koji su ih izradili, već mnogo više o želji naroda kroz vekove da se i na ovaj način identifikuje i učini različitim od drugih – rečeno je prilikom otvaranja Izložbe.