Svečanom akademijom u Velikoj sali, koja je ove godine održana pod nazivom „Sećanja“, Pozorište mladih je večeras proslavilo 89 godina postojanja.

Ispred Grada Novog Sada ovom događaju je prisustvovala predsednica Skupštine Grada MSc Jelena Marinković Radomirović, a svečanost je održana uz poštovanje epidemioloških mera i propisanu zaštitu prisutnih gostiju.

Uvod u proslavu, započeo je umetničkim programom koji je predstavljao mali podsetnik vezan za najbitnija dešavanja i ostvarene uspehe u prethodnoj sezoni koja beleži značajna ostvarenja.

Pozorište mladih osnovano je 1932. godine kao Lutkarsko pozorište, pri Sokolskom društvu u Novom Sadu. Nastalo iz Sokolske sekcije lutkara, koja je formirana 1930. godine, uz veliku podršku starešina Sokola, dr Vladimira Belajčića i dr Ignjata Pavlasa, ovo pozorište, koje je vremenom promenilo naziv u Pozorište mladih, je lutkarsko pozorište sa najdužim kontinuitetom rada na prostorima bivše Jugoslavije. 12. februar simbolično se uzima za Dan ovog teatra, budući da je tada lutkarsko pozorište premijerno izvelo predstavu “Kraljević iz podzemlja”, a ovaj datum je takođe i Dan lutkarstva u Srbiji.

U okviru Svečane akademije upriličena je i dodela godišnjih nagrada Pozorišta mladih i to za najbolju glumicu, najboljeg glumca, najboljeg administratora i nagrada „Iza kulisa“.

Za bezmalo devet decenija postojanja na scenu je postavljeno više od 300 naslova, odigrano više od 20.000 predstava, a videlo ih je blizu 3 miliona gledalaca.
Za svoj rad Pozorište mladih dobilo je niz priznanja i nagrada, kako na domaćim, vojvođanskim i republičkim, tako i međunarodnim smotrama i takmičenjima.