Okrugli sto „Ravnopravne“, na kojem su učesnice diskutovale o aktivnostima i promovisanju rodne ravnopravnosti, održan je danas u kulturnoj stanici Svilara, a jedna od govornica na okruglom stolu bila je i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Okrugli sto održan je povodom obeležavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, a organizator skupa, Novosadska ženska inicijativa, predstavila je svoje programe i planove koji za cilj imaju dalje unapređenje ženskih i ljudskih prava.

– Tema rodne ravnopravnosti je nepresušna i uvek imamo nešto da dodamo kako bi rodna ravnopravnost zaživela u punom smislu i u svim sferama društva i života. To su teme koje su važne, o kojima treba otvoreno pričati. Od zastupljenosti u političkom i javnom životu, zastupljenosti na radnim mestima, rodnom budžetiranju, rodnom finansiranju i uopšte ostvarenju različitih prava i jednakosti u zastupljenosti rodne ravnopravnosti – poručila je MSc Jelena Marinković Radomirović tokom diskusije.

Ona je dodala da se sve ove teme moraju ostvariti kroz institucije, a potom i u praksi.

– Želim da se zahvalim organizatorima na okruglom stolu, to je još jedan korak bliži ispunjavanju i poštovanju rodne ravnopravnosti – kazala je MSc Marinković Radomirović.

Čestitajući Novosađankama Međunarodni dan žena, ona je istovremeno apelovala na žene „da se odvaže u svojim sredinama, uzmu učešće i daju svoj doprinos kada je reč o rodnoj ravnopravnosti“.

Pored predsednice gradske Skupštine, na okruglom stolu „Ravnopravne“ učestvovala je i predstavnica Ambasade Kraljevine Holandije Ana Siestske Brinks, potom odbornica Lena Nešović ispred Ženske odborničke mreže novosadskog parlamenta, Rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu Nada Padejski Šekerović i Dobrila Marković ispred Udruženje građana „Sloboda nema cenu“, dok je okrugli sto vodila programska koordinatorka Novosadske ženske inicijative Nataša Igić.

Osvrnuvši se na prisutnost nasilja u porodici tokom pandemije i izolacije, Nada Padejski Šekerović istakla je da se ne beleži statistički značajan porast nasilja u porodici, ali i da je situacija s izloacijom, sa krizom koja se tiče koronavirusa, doprinela većoj anksioznosti, do više problema među ljudskim odnosima. Ona je dodala da je trenutna popunjenost Sigurne ženske kuće 120 procenata, kao i da se broj korisnika tokom godine menja.

Predstavnica Ambasade Kraljevine Holadnije Ana Siestske Brinks ocenila je da se Međunarodni dan žena slavi već preko 100 godina, te da je pomalo tužno da i dalje moramo da ga obeležavamo i bavimo se ovom temom.

– Što se tiče politika koje primenjujemo u Holandiji, rodna ravnopravnost je jedna od ključnih tema u politici ljudskih prava, ali rezultati u praksi nisu uvek u skladu sa tim politikama. Ako želimo da postignemo rodnu ravnopravnost, moramo na vreme da počnemo da menjamo stereotipe, a to se radi od malih nogu, kroz način odgajanja naše dece. Rodna ravnopravnost je stvar promene u ponašanju svakog od nas – zaključila je Brinks.