Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, povodom obeležavanja 7. jula – Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, položila je venac na Spomen groblje oslobodilaca Novog Sada na Novom groblju.

Vence su tom prilikom položili i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

– 7. jul – Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma, obeležavamo, kao i svake godine, polaganjem venaca ovde, na Spomen groblje boraca NOR-a, ostajući verni tradiciji obeležavanja ovog značajnog i veoma važnog događaja. Mi nikada ne smemo zaboraviti svoju prošlost i velika dela naših predaka, a na današnji dan, naročito, moramo se setiti svih onih koji su se hrabro i bez razmišljanja, suprotstavili fašizmu – najvećem zlu na planeti i u toj borbi žrtvovali mnogo, često i ono najvrednije što su imali – svoje živote – izjavila je predsednica Marinković Radomirović.

Ona je dodala da je danas, 80 godina od početka Drugog svetskog rata na tlu Srbije i 80 godina od antifašističkog ustanka naroda Srbije, naša obaveza da nastavimo putem koji su trasirali naši hrabri preci kada su snagom slobodarskog uverenja ustali protiv fašističkog okupatora.

– Naš zadatak je da svakodnevno stvaramo i jačamo slobodu i bezbednost, ostavljajući bezbrižnu i svetlu budućnost novim generacijama u kojoj mir i sloboda nemaju alternativu. Zato je naš grad oduvek negovao slobodarski duh i cenio slobodu, iako je često cena za to bila visoka. Zbog toga je naša obaveza da se ovi važni istorijski datumi snažnije čuvaju od zaborava, da nas svakodnevno obavezuju i opominju, kako bi pokazali da njihove žrtve nisu bile uzaludne – poručila je predsednica Skupštine Grada.