Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović posetila je izložbu „Senke uspomena“, autora Lazara Đembera, postavljenu u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada.

Na izložbi je predstavljeno 50-ak portreta velikana domaćeg glumišta, među kojima su Dragan Nikolić, Nebojša Glogovac, Miki Manojlović, Lazara Ristovski, Nataša Ninković, Neda Spasojević, Dušica Žegarac, Bekim Fehmiju, Draga Bjelogrlić, Bata Živojinović, Žarko Laušević, Petar Božović, Mira Furlan, Nikola Simić i drugi. Izložbu se zajedno obišli predsednica Skupštine Grada Novog Sada, direktorica Muzeje Grada Vesna Jovičić i autor.

– Izuzetno je lepo imati prilike pogledati rad mladih umetnika u gradskim ustanovama kulture. Lazar Đember je jedan od naših najtalentovanijih slikara i umetnika mlađe generacije. Želim da se zahvalim direktorici Muzeja Grada Novog Sada na saradnji sa njim i prepoznavanju talenta koji nesporno poseduje. Bilo je zadovoljstvo obići izložbu u društvu autora i razgovarati sa njim – poručila je predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović.

Izloženi portreti su crtani olovkom, a prema rečima direktorice Muzeja Vesne Jovičić, ideja je bila da se njima „uhvati karakter glumaca“. Autor, Lazar Đember, ističe da je zaljubljenik u film, što mu je i bila inspiracija za samostalnu izložbu „Senke uspomena“, tako da su domaća kinematografija, ali i lično poznanstvo sa pojedinim glumcima, uticale da svoj rad predstavi novosadskoj publici. Kako kaže, „kad radim portrete, trudim se da uhvatim emociju“.

Crteži su nastali na osnovu fotografija, ali i scena likova iz domaćih filmova. U uvodu uzložbe, akademski vajar Đorđe Lazić Ćapše, istakao je da „autor crteža koristi kao predložak filmsku fotografiju i to je očigledno; Lazar to i ne pokušava da prikrije. Pritom se ne takmiči sa fotografijom kako to sledbenici fotografskog realizma čine. Linija je na ovim crtežima slobodnija, ona zaranja ispod površine fotografije da bi iznela samo ono što je karakter glumca, bilo da je u nekom liku koji glumi ili privatnom životu“.

Izložba je otvorena u okviru Manifestacije Muzeji za 10, a posetioci će imati prilike da je pogledaju do septembra ove godine.

Lazar Đember rođen je u Vrbasu 1985. godine. Završio je umetničku školu „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, posle koje upisuje i diplomira na Akademiji lepih umetnosti u Firenci, na slikarstvu. Učestvovao je na nekoliko kolektivnih izložbi u Firenci, a ovo mu je prva samostalna izlozbu.