Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović zajedno sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem, boravi u poseti Sloveniji, gde se danas sastala sa županom Opštine Lendave Janezom Mađarom i sa njim razgovarala o mogućoj saradnji u oblasti kulture, ali i u drugim razvojnim projektima.

Poseta Sloveniji usledila je povodom početka realizacije projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, koji organizuje Savez Srba Slovenije, a tokom kojeg će se u naredna tri meseca u svim većim gradovima ove zemlje predstaviti Novi Sad kao Evropska prestonica kulture. Realizacija projekta počinje upravo u Lendavi.

– Novi Sad ima mnogo prijatelja na svim stranama sveta i smatramo da je saradnja među gradovima veoma bitna, pre svega zbog povezivanja i zbližavanja ljudi. Dodirne tačke posebno se mogu naći sa gradovima iz susednih i zemalja u okruženju. Slovenija je partner Srbiji u mnogim oblastima, a Novi Sad ume da prepozna prijatelje i ume to prijateljstvo da održava i neguje. Ova poseta je pre svega bazirana na saradnji u kulturi, ali sam ubeđena da su razne oblasti u kojima možemo sarađivati i razmenjivati iskustva – poručila je tokom razgovora predsednica novosadskog parlamenta MSc Jelena Marinković Radomirović.

Sastanku u Gradskoj kući Lendave prisustvovao je i predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović.

Pored svečanog otvaranja projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“ i razgovora sa predstavnicima Lendave, predsednica novosadske Skupštine prisustvovala je otvaranju izložbe pravoslavnih ikona u pozorištu slovenačkog grada. Takođe, organizovana je poseta Bogračfestu, povodom kuvanja najvećeg bograča na svetu, budući da upravo Lendava važi za neformalnu prestonicu ovog slovenačkog tradicionalnog jela.