Na Fruškoj gori, sa Popovice, danas je startovao 44. Fruškogorski maraton, a učesnici će danas i sutra imati priliku da se oprobaju stazama ove sportsko takmičarsko-rekreativne manifestacije.

Fruškogorski maraton otvorila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, poručivši da je ovaj maraton naša najstarija sportsko takmičarsko-rekreativna manifestacija, a kako je reč o međunarodnom događaju, „možemo s ponosom istaći da je to i jedan od najstarijih maratona ovog tipa u Evropi“.

– To nam daje za pravo da budemo ponosni što generacijama čuvamo tradiciju sportskog duha i rekreacije, koji ujedno promovišu zdrav život i prirodu, ali i kulturno-istorijsko nasleđe. Duž staza maratona učesnici imaju prilike da vide brojne srpske srednjovekovne manastire,  fruškorske zaseoke, turističke sadržaje, ali i prirodne lepote Fruške gore, šume, potoke, slapove, najviši vrh. Zauzvrat, naša prelepa Fruška gora od svih nas očekuje da je i dalje čuvamo, brinemo o njenoj lepoti i čistoći. Mnoge generacije, ne samo Novosađana, imalo je priliku da poseti obronke Fruške gore i bude deo istorije Fruškogorskog maratona. Oni koji prvi put dođu, već na samom startu, ovde na Popovici, svedoče opravdanoj popularnosti ove manifestacije. Zato vam želim da sa lakoćom i uživanjem postignete zacrtane ciljeve, da se zabavite i, uz mnogo pozitivne energije, provedete jedan prijatan vikend – istakla je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Fruškogorski maraton traje danas i sutra, kada će najsmeliji okončati najduže staze. Najduža staza je ultra ekstremni maraton od 134,3 kilometara, a najkraća je staza radosti i zadovoljstva od 4,1 km i pripravnički mini maraton od 10,14 kilometara. Ove godine učesnicima maratona je na raspolaganju 19 staza.