Novosadski maraton, 29. po redu, održaće se u nedelju, 10. oktobra, a start glavne trke zakazan je za 10 časova ispred Doma vojske, u Ulici Miloša Bajića. Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović,

na današnjoj konferenciji za novinare izjavila je da je u organizaciji ove takmičarsko sportsko-rekreativne manifestacije uključen veliki broj gradskih preduzeća, ustanova i uprava, ali i drugih institucija.

– Tradicionalno, početkom jeseni pripremamo se za Novosadski maraton, jedne od najstarijih takmičarsko sportsko-rekreativnih manifestacija u gradu. Ustaljena praksa je da maratonu prethode sastanci radi organizacije Novosadskog maratona i institucije i ustanove koje učestvuju u tome daju ozbiljan doprinos održavanju ove manifestacije. Zato želim da im se zahvalim, jer bez njih ne bi bilo moguće organizovati maraton – istakla je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Ona je dodala da Novi Sad ima dugu tradiciju maratonskih trka, jer se pored Novosadskog maratona, svako proleće održava i polumaraton.

– Grad je odavno prepoznao značaj ovih manifestacija i otuda podrška za njihovo održavanje. Prirodno je i očekuje se da lokalna politika zastupa promociju zdravog života i sporta, a posebno fizičke aktivnosti mladih – podvukla je predsednica novosadske Skupštine.

Ona je pozvala Novosađanke i Novosađane da dođu i učestvuju na nekoj od trka Novosadskog maratona, ali i apelovala na vozače da imaju strpljenja što će pojedine ulice biti zatvorene za saobraćaj tokom maratona.

– Moramo imati na umu da se Novosadski maraton održava jednom godišnje i da tada treba pružiti učesnicima podršku i uslove da se takmiče – zaključila je predsednica gradskog parlamenta MSc Jelena Marinković Radomirović.

Dimitrije Dolga iz Novosadskog maratona istakao je da se za neku od trka ovogodišnje manifestacije prijavilo više od 650 takmičara, što je, usled okolnosti zbog pandemije, odličan broj. On je kazao da će se voditi računa o distanci učesnika pre početka trka, kao i da je obezbeđeno dovoljno vode za svakog učesnika. Dolga se zahvalio gradu na podršci, rekavši da bi bez te podrške bilo nemoguće organizovati manifestaciju.

– U dogovoru sa saobraćajnom policijom odlučili smo da trasa maratona zauzima što manje saobraćajnica, kako bi što manje ulica bilo zatvoreno za saobraćaj – predočio je Dolga.

Koordinatorka dečijih trka Novosadskog maratona Danijela Ignjatić pozvala je decu da zajedno sa roditeljima ili vaspitačima uzmu učešće u Dečijoj trci.

– Ovo će deci biti prilika da prođu jednim delom maratonske trase i osete atmosferu maratona. Važno je učestvovati i stvoriti pozitivnu sliku o sportu i zdravim stilovima života – kazala je Ignjatić.

Start maratona zakazan je za nedelju, 10. oktobra u 10 časova, pored Doma vojske, dok će ostale trke startovati u razmacima, a među njima su polumaraton (21 km), kao i trka na 10 i 5 kilometara. U poslednje dve mogu da učestvuju i oni koji praktikuju hodanje sa štapovima.

Trasa maratona ide Beogradskim kejom, Kejom Žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Ulicom dr Sime Miloševića, dr Ilije Đuričića, dr Zorana Đinđića, Jirečekovom, Fruškogorskom i Bulevarom despota Stefana.