Dan Mesne zajednice „Kisač“, koji se obeležava povodom 13. oktobra 1944. godine, kada je oslobođeno ovo novosadsko prigradsko naselje u Drugom svetskom ratu, obeležen je večeras u Kulturnom centru „Kisača“.

Svečanosti je prisustvovala i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, koja je pre svečanog dela programa položila venac na Spomenik palim borcima u Kisaču.

– U ovom svečanom trenutku sećamo se svih onih hrabrih boraca koji su dali ono najvrednije, svoje živote, zarad slobode svoje zemlje. Naš dug prema njima ne može se vratiti. Jedino što možemo da uradimo jeste da ono što su nam ostavili, slobodnu zemlju, nastavimo da volimo, poštujemo, unapređujemo i, što je najbitnije, čuvamo za buduće generacije. Baš kako su je oni odbranili od okupatora i sačuvali takođe za buduće generacije.

To je naša obaveza i naša je dužnost da se te obaveze nikad ne odreknemo, da je nikad ne zaboravimo i da je vremenom ustupamo generacijama koje dolaze – poručila je predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović.

Ona je dodala da je slovačka zajednica uvek bila važan deo Srbije, Vojvodine i Novog Sada.

– Grad Novi Sad ima odličnu saradnju sa slovačkom zajednicom. Slovaci su učestvovali i dali su doprinos u stvaranju i istoriji Novog Sada. Naš grad će uvek pomoći i podržati negovanje slovačke kulture, običaja i tradicije – poručila je predsednica gradskog parlamenta MSc Jelena Marinković Radomirović.

Svečanosti su prisustvovali žitelji Kisača, kao i predsednik Saveta MZ „Kisač“ Jan Vozar, direktor KC „Kisač“ Pavel Surovi i odobrnica gradskog parlamenta Milana Arnjaš Radić. Oni su takođe, zajedno za predsednicom Skupštine Grada Novog Sada, položili venac na Spomenik palim borcima Kisača. Na kraju svečanosti ovogodišnjim dobitnicima uručene su Oktobarske nagrade MZ „Kisač“.