Svečana sednica Skupštine Grada Novog Sada, na kojoj će se doneti odluke o dodeli Oktobarske nagrade i Novembarske povelje za 2021. godinu, održaće se sutra u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare predsednica novosadskog parlamenta MSc Jelena Marinković Radomirović.

Kako je objasnila, Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada, predložila je tri laureata za Oktobarsku nagradu i pet za Novembarsku povelju.

– Za Oktobarsku nagradu predloženi su Tehnička škola „Pavle Savić“, zatim naša stonoteniserka i paraolimpijka Borislava Perić – Ranković i posthumno fotograf Jaroslav Pap – precizirala je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Ona je obrazložila da je Tehnička škola „Pavle Savić“ predložena zbog postignutih ostvarenja u oblasti prosvete i razvoja školstva i doprinosa reformi srednjeg stručnog obrazovanja, a povodom 60 godina od osnivanja.

– Našoj stonoteniserki i paraolimpijki Borislavi Perić – Ranković nagrada se dodeljuje za vrhunske rezultate u oblasti sporta, postignute u zemlji i na evropskim, svetskim i olimpijskim takmičenjima, kojima dokazuje da se motivisanošću, nepokolebljivošću i pozitivnim duhom postaje šampion u životu, a nedavno preminulom Jaroslavu Papu nagrada se dodeljuje posthumno za izuzetno stvaralaštvo ostvareno oštrim okom, kroz neponovljive foto-priče, koje najlepši album Novog Sada i umetnost trenutka u zemlji i svetu čine prepoznatljivim – kazala je predsednica novosadske Skupštine.

Kako je dalje istakla, za Novembarsku povelju predloženi su JKP „Novosadska toplana“, Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, Crveni krst Novog Sada, predsednik i aktivista Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifkoviću i Ustanova za izradu tapiserija „Atelja 61“.

– „Novosadska toplana“ visoko gradsko priznanje predložena je za rezultate rada ostvarene tokom 60 godina od osnivanja i razvoja najmodernijeg sistema daljinske energije. Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ Novembarsku povelju zaslužuje za uspešan i kvalitetan stručan rad i nesebično zalaganje u vaspitanju najmlađih sugrađana. Crvenom krstu Novog Sada nagrada se dodeljuje za humanitaran rad plemenitih ljudi, povodom 140 godina od osnivanja. Marku Trifkoviću Novembarska povelja se dodeljuje za neumorni biciklistički aktivizam, kojim doprinosi podizanju građanske svesti o ekološkom i zdravstvenom značaju korišćenja bicikla, a „Ateljeu 61“ visoko gradsko priznanje se dodeljuje za originalan i umetnički izraz u sjedinjavanju tradicionalnog tkanja i savremene umetnosti – objasnila je MSc Jelena Marinković Radomirović, ističući nadu da će da Skupština Grada Novog Sada pozitivno da se izjasni na predložene kandidature, jer je reč o „ustanovama i institucijama, kao i pojedincima koji su istinski doprineli razvoju, životu i predstavljanju našeg grada u prethodnom periodu, ali i uopšte“.

Ona se osvrnula i na važne datume zbog kojih su ustanovljena najviša gradska priznanja, poručivši da su oni važni za Novi Sad, AP Vojvodinu i Srbiju.

– Novi Sad, 23. oktobar, 9. novembar i 25. novembar, obeležava kao najznačajnije u svojoj istoriji. Ovi datumi su u različitim istorijskim trenucima donosili slobodu na ovim prostorima. Slobodu koja je uvek bila skupo plaćena. Prvo u Prvom, potom u Drugom svetskom ratu. U ovim značajnim datumima postavljen je temelj razvoja i zajedništva, temelj onoga što i danas razvijamo i gradimo. Zato gradska priznanja koja su ustanovljena u čast ovim datumima i događajima predstavljaju veliku čast za laureate – zaključila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada.