Članovi Saveta za javni red i mir i bezbednost prihvatili su na današnjoj sednici Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada za period januar – jun 2021. godine i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Prema prihvaćenom Izveštaju, u prvih šest meseci ove godine na području Grada Novog Sada, desila se 1.034 nezgoda, od čega je teško telesno povređenih bilo 98, lako telesno povređenih 577, a poginulih lica 10. Kako je navedeno u Izveštaju, najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u prvih šest meseci ove godine su pešaci, potom vozači putničkih vozila, putnici i zatim biciklisti.

U Izveštaju su navedene mere i aktivnosti koje je Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada sproveo sa ciljem unapređenja bezbednosti saobraćaja u gradu, a među njima su edukacija pešaka starijih od 65 godina, pokrenut je postupak javne nabavke za edukaciju dece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (edukacije će se sprovoditi u svim osnovnim školama i poligonu od septembra do decembra 2021. godine), pokrenut je postupak edukacije za bicikliste za decu četvrtih razreda osnovnih škola u drugoj polovini godine, zaključen je ugovor za obuku roditelja za povećanje bezbednosti saobraćaja korišćenjem dečijih auto-sedišta, izrađena je studija “Bezbednost saobraćaja u kružnim raskrsnicama“ koja je započeta prošle godine, izrađeni su radijski džinglovi na teme bezbednost biciklista u saobraćaju, bezbednost pešaka u saobraćaju, prilagođavanje vožnje vremenskim uslovima, upotreba mobilnih telefona u automobilu, upotreba zaštitnih pojaseva i vožnja pod dejstvom alkohola, i drugo.

Kako je navedeno u Izveštaju, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu je počelo obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije primenom dvokomponentne hladne debeloslojne plastike za obeležavanje pešačkih i biciklističkih prelaza u zonama škola i usporenog saobraćaja, kao i postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije u navedenim zonama. Potom, postavljeni su fiksni merači brzine u zoni škola, kao i kombinovani brojači za motorna vozila i bicikle. Plan je da se u drugoj polovini godine postavljaju pešačke ograde u zoni škola i postavljaju kamere na određenim raskrsnicama s opremom i softverom za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja.

O prihvaćenom Izveštaju raspravljaće odbornice i odbornici na sednici Skupštine Grada Novog Sada.