Izložba „Slovačka duša“, predmeta koji su se tradicionalno izrađivali i upotrebljavali u domovima Slovaka u Vojvodini, otvorena je danas u galeriji Kulturnog centra Kisač.

Na izložbi su predstavljeni ćilimi, prekrivači, narodne nošnje, škrinje i ostali predmeti, a otvaranju izložbe prisustvovala je zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, koja se obratila prisutnima i prenela pozdrave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

– Naša pokrajina Vojvodina oduvek je bila poznata i prepoznata kao dom i mesto zajedničkog suživota brojnih različitih zajednica, čije specifičnosti određuju različiti jezici, konfesije ili etnička pripadnost, kao regija koja poseduje veliko bogatstvo kultura, koje se na njenom prostoru vekovima prožimaju i međusobno obogaćuju. Danas u Srbiji i Vojvodini živi i brojna slovačka zajednica, koja je tokom više od dva veka očuvala i izgradila vlastitu autohtonu kulturu – poručila je zamenica predsednice novosadskog parlamenta Kristina Karaić

Ona je dodala da se o organizovanom kulturnom životu ovdašnjih Slovaka u prošlosti i danas može govoriti i kroz priču o njihovom životu i radu u brojnim vojvođanskim mestima, ali i kroz priču o bogatom i plodnom delovanju slovačkih kulturnih ustanova.

– Kulturni centar u Kisaču već godinama na sebe preuzima odgovornost za svrsishodno i adekvatno očuvanje i negovanje tradicionalnih elemenata u kulturnom stvaralaštvu, pošto je temelj identiteta slovačke nacionalne manjine na ovim prostorima upravo kulturni identitet – poručila je Karaić.

Ona je podsetila da je današnja izložba samo jedan u nizu događaja organizovanih pod okriljem ove ustanove, „u želji da se široj javnosti pokaže samo mali deo bogatog kulturnog stvaralaštva vojvođanskih Slovaka“.

– Sigurna sam da ćete uživati u njoj i pozivam vas da je obiđete – zaključila je zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada.

Nakon otvaranja izložbe, u Kulturnom centru Kisač, odigrana je predstava „Mit o Velesu i Moreni“.